El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha acusat avui el govern central d'intervenir l'autonomia i "agredir" els catalans com a "càstig" per decisions polítiques adoptades per vies "pacífiques i democràtiques" i ha apel·lat a "eixamplar el soberanisme" per fer-ho "irreversible". A pocs dies de l'inici de la campanya electoral del 20-D i després de la reunió d'un Executiu català encara en funcions per falta d'acord amb la CUP, Mss ha comparegut al Palau de la Generalitat en ple conflicte amb el Govern central.

La pugna aquesta vegada és pels nous requisits per accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i per la investigacióo anunciada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de la Intervenció General de l'Estat, l'INE i el Banc d'Espanya sobre 1.300 milions d'euros que Catalunya no va comptabilitzar i que reclama Eurostat. Mas ha qualificat de "mentida flagrant, total i absoluta" que la Generalitat hagi ocultat aquests 1.300 milions d'euros, ja que ha asseverat que el govern central coneix aquesta xifra des de 2009.

En aquesta línia, ha advertit a Montoro que amb aquestes acusacions "juga amb foc" i "s'acabarà cremant" atès que, segons ha denunciat, el govern central pot tenir problemes davant la UE amb els mètodes financers que ha aplicat en infraestructures com les radials de Madrid o l'AVE.

Crític amb les "condicions humiliants" imposades a la Generalitat per accedir al FLA, que en la seva opinió "liquiden la poca autonomia que hi ha" a Catalunya, Mas ha atribuït aquesta "agressió institucional" a un "càstig" per l'aposta sobiranista, que ha definit com "un projecte polític, pacífic i respectuós amb els drets humans". Mirant al futur immediat, Mas ha expressat voluntat de diàleg amb un altre possible govern que sorgeixi després del 20-D si no "es dedica a l'agressió institucional permanent" ni a "intervenir" l'autonomia catalana, com creu que fa l'Executiu de Mariano Rajoy, amb el qual creu que el diàleg "no és possible".

Després d'al·legar que tothom qui "és agredit té dret a actuar en legítima defensa", el líder de CDC no ha descartat mesures jurídiques, inclosa per la via contenciós administratiu o unes altres que podrien anar, ha dit, més enllà del Tribunal Constitucional, instància que d'altra banda no reconeix la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP.

Pel que fa a la resposta política, Mas ha apel·lat a treballar perquè l'independentisme superi el 50% de la població després que en els comicis del 27-S no superés el 48 %. "Quantes més agressions rebem més posarem l'accent a eixamplar la base sobiranista per fer més irreversible el procés" i en això "ens estan ajudant ells", ha dit en al·lusió al govern espanyol.

Mas ha denunciat que s'està "intensificant" la "asfíxia" financera a la Generalitat i que afecta temes "sensibles" com, segons ha dit, el pagament de la despesa social ordinària, la seguretat i la lluita antiterrorista, davant la qual cosa ha advertit que o Catalunya segueix pel camí sobiranista o serà "engolida per la maquinària" de l'Estat. Preguntat pel deute a les farmàcies, Mas ha remarcat que podran pagar si arriba el "préstec" del FLA, ja que la Generalitat no disposa d' "una màquina per fabricar diners".

Amb la investidura encara l'aire després de dos intents fallits, Mas ha admès estar en una situació de "feblesa" davant l'"adversari" de l'Estat atès que encara lidera un Govern en funcions i ha assenyalat que les negociacions amb la CUP prossegueixen però van "molt lentament".