A 15 anys del seu assassinat a mans d'ETA, el llegat que va deixar Ernest Lluch sembla que és més vigent al País Valencià que no pas a Catalunya. Prova d'això és l'homenatge que el Consell del País Valencià, actualment en poder del PSPV de Ximo Puig, va retre a l'exministre de Sanitat coincidint amb l'efemèride.

Aquest cap de setmana hi ha hagut alguns records. A Catalunya alguns Ajuntaments van commemorar la figura del polític, i el PSC no va faltar a la seva cita al municipi garrotxí de Maià de Montcal, el lloc on està enterrat, per retre-li homenatge, amb la presència la candidata al Congrés Carme Chacón, que fins i tot va assegurar que Lluch s'entristiria en veure el panorama d'una Catalunya vol engegar el camí cap a la independència.

Però és ara a València on actualment hi ha el caliu polític que va deixar el desaparegut líder socialista. Alguna cosa ha canviat en la forma en què els socialistes valencians, tan influïts pel pensament d'Ernest Lluch, recordaven ahir al catedràtic i ministre socialista ?respecte a com ho feien fa uns anys.

La recuperació del poder per l'esquerra ha substituït la malenconia per la voluntat d'actualitzar el seu llegat. Es nota en les paraules del president Ximo Puig, que va conèixer l'exministre allà pel 79 en un congrés del PCE a Madrid. Però també en la forma en què ho recorden alguns dels seus altres "fills" en la política i la ciència econòmica valencianes. I és que Ernest Lluch, el socialista, el ministre, el professor, està més present que mai en la política valenciana. Els seus alumnes a la Facultat d'Econòmiques ocupen llocs de responsabilitat en la València del canvi: Aurelio Martínez, president del Port; García Reche, responsable de l'Agència de la Innovació; Vicent Soler, conseller d'Hisenda ...

Va haver-hi alguna cosa lluchiana en el gest de Puig d'incloure els immigrants irregulars en l'atenció sanitària: "El dia que vaig signar el decret -bloquejat pel TC- vaig reivindicar el pensament de Lluch. Va ser emocionant continuar la seva obra ", assegurava ahir el cap del Consell.

I és que a més de formar part de l'imaginari de la construcció democràtica valenciana -va ser un dels Deu d'Alaquàs-, Lluch va ser un científic. "L'important és que no sent d'aquí va ser dels que primer va advertir sobre el model econòmic que s'havia estat generant durant dècades". El Impiva, la xarxa d'instituts tecnològics, són "herència d'aquest autoconeixement", conclou García Reche.