El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va fer ahir una crida als quadres de Convergència a unificar el missatge del partit a favor d'un pacte d'investidura -que no obstant això no vol "a qualsevol preu"- i va demanar que ningú obri la porta a fer "marxa enrere" en el procés.

Així es a expressar Mas en la reunió a porta tancada d'aquest matí del comitè executiu de CDC, segons fonts coneixedores de la reunió consultades per Efe, just quan les negociacions amb la CUP entren en una setmana decisiva per saber si hi haurà pacte abans d'iniciar-se la campanya de les eleccions generals.

Després que en les últimes setmanes hagin aflorat a CDC veus internes que qüestionaven la conveniència d'un pacte de legislatura amb l'esquerra anticapitalista i deixaven entreveure que, després dels comicis del 20 de desembre, hi podria haver noves majories que facilitin un escenari d'entesa, avui Mas va reclamar sintonia en els pronunciaments públics dels convergents.

Segons les diverses fonts consultades, Mas va demanar que totes les declaracions públiques en les pròximes setmanes vagin en la mateixa direcció i no obrin la porta a una eventual "marxa enrere que no farem", va dir, en al·lusió al procés sobiranista i al programa amb el qual Junts pel Sí es va presentar a les eleccions del 27S.

Mas va demanar als membres de la direcció de CDC que aquests dies i setmanes estiguin "concentrats" en la recerca d'un acord amb la CUP, si bé va advertir que no el rubricarà "a qualsevol preu", de manera que no descarta unes noves eleccions al març.

Els plans de CDC passen, en aquests moments, per un acord amb la CUP que permeti investir Mas com a president, cosa a la qual fins ara s'han resistit els deu diputats de l'esquerra independentista. De fet, El coordinador general de CDC, Josep Rull, va dir que el comitè executiu nacional està "compactat" per assolir un bon acord amb la CUP que permeti la investidura d?Artur Mas.

Per la seva banda, el cap de llista d'ERC en les properes eleccions generals, Gabriel Rufián, va advertir ahir que si Junts Pel Sí i la Cup no arriben a un acord de governabilitat, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "es converteix, de facto, en el president de la Generalitat". Rufián va criticar els canvis introduïts pel ministre en els controls del Fons de Liquiditat Autonòmic -FLA- i va afirmar que s'ha convertit en un mecanisme de "xantatge" a Catalunya, que haurà de fer "mans i mànigues" per poder fer front als pagaments pendents.

Tot i la "necessitat" d'acord entre Junts Pel Sí i la CUP, Rufián va subratllar que el "soroll" no ajuda i va descartar fer cas de dates límits com la imposada per l'ANC. "No serviria de res que la CUP digués que sí un dia i després hi hagués una certa inestabilitat parlamentària", va indicar.