El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va considerar ahir «molt desafortunat» que el número 2 del departament d'Economia dels recomanés posar espelmes per veure si cobren, i ha advertit que si no arriba el FLA perillen les nòmines i pagues dobles de Nadal.

La Generalitat deu a les farmàcies catalanes més de 330 milions d'euros corresponents a les factures de tres mesos de medicaments, que a final de mes augmentaran a quatre mesos i gairebé 450 milions si no paga la factura aquest mes.

En declaracions a RAC1, De Dalmases va criticar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per utilitzar el Fons de Liquiditat Autonòmic -FLA- «en el moment amb més rèdit polític».

«Si tots aquests diners no arriben, veurem què passa amb les nòmines i les pagues dobles de Nadal. No ens podem encomanar a una espelma com a solució», va alertar el president dels farmacèutics catalans, que ha indicat que cadascuna de les més de 3.000 farmàcies té un deute vençut de mitjana d'uns 100.000 euros.

«Sentir dir al número 2 del Departament d'Economia que haurem de posar una espelma és una declaració molt desafortunada amb vista a un col·lectiu que des de fa 4 anys està suportant misèries», va retreure De Dalmases, per a qui «polititzar les factures dels proveïdors és un error, un error molt greu».

El president del Col·legi de Farmacèutics va explicar que la primera setmana del mes d'octubre ja va contactar amb Hisenda per explicar-los la situació límit. «Anàvem passant de setmana en setmana.

Era evident que s'estava esperant el millor moment amb més rèdit polític per treure la mesura, per sortir de salvadors», va retreure. De Dalmases també va lamentar que «ningú m'ha trucat per dir-me res. Estic indignat i trist».

«És una situació molt difícil. Estem indignats i lluitarem a mort per això. Però també esperem que si tenim un BOE que diu que toquen 3.034 milions a Catalunya i que necessitem com l'aigua que es beu, a més de queixar-se, si ens han posat condicions indignes, que es treballi i es lluiti perquè aquests diners arribin. Ho necessitem. Ens estem endeutant perquè l'administració no ens paga aquells medicaments que estem dispensant als ciutadans», va concloure el farmacèutic.

Crida a la responsabilitat

El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antonio Torres, va afirmar que «el que passi entre les administracions no pot servir de xantatge», i va lamentar que les farmàcies catalanes hagin de finançar la dispensació de fàrmacs de la Seguretat Social.

En declaracions a Onda Cero i en al·lusió a la recomanació que va fer ahir el número dos d'Economia de la Generalitat perquè els farmacèutics posessin una espelma per poder cobrar, Torres va dir: «Jo se la pensava posar a santa responsabilitat. Santa responsabilitat és la patrona de què les administracions facin el que han de fer: complir la seva responsabilitat».

«Si t'ho mires pel costat de la Generalitat, té delegades les competències en tot el tema de sanitat, però, al final, a nosaltres ens ha de ser exactament igual. L'Administració és la responsable de garantir el servei de salut als seus ciutadans», va declarar Torres.