El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar ahir que les aspiracions independentistes a Catalunya són «somnis sense sentit que acaben arribant a carrerons sense sortida».

El ministre d'Economia va pronunciar una conferència sobre el «Present i futur de l'economia espanyola» al Museu Santiago Rey Fernández-Latorre davant representants del món empresarial gallec que s'han interessat per la situació a Catalunya.

Segons De Guindos, l'eventual independència de l'autonomia no ha tingut un impacte important en els mercats i agències de ràting perquè «l'escenari es percebia com no realitzable, negatiu per a tothom» i els inversors «sempre actuen d'acord amb escenaris realistes, rendibles, que no es basen en quimeres».

No hi ha hagut moviments «importants» com trasllats de domicili social malgrat les «circumstàncies tan sensibles», va afegir, i va instar a no «confondre el plantejament d'una determinada força política amb el conjunt de la societat catalana».

«Catalunya no era un tema que tragués gaire temps» en el Govern central i de fet, ha subratllat, el president Mariano Rajoy li «preguntava més per Podem, que estava molt a dalt en les enquestes, que per Catalunya», va emfatitzar.

En aquest escenari «il·legal, irrealitzable i negatiu per a tothom» es «dóna per descomptat que la independència no es produirà», va dir, després de reiterar que el Govern català en mans de «radicals antisistema» deixa «Syriza com un acudit».

De Guindos va lamentar que «s'estigui mendicant» a un partit d'aquesta naturalesa en una societat com la catalana i, en tot cas, ha assegurat que el 2016-2017 «existeix marge per a una negociació d'un nou sistema de finançament».

Els Mercats lloen el Govern

La presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors -CNMV-, Elvira Rodríguez, va dir que la postura del Govern davant el desafiament sobiranista a Catalunya ha permès que els mercats de valors o la prima de risc no s'hagin vist afectats.

Durant la seva intervenció en el Foro Cinco Días, Rodríguez va admetre que el desafiament independentista plantejat a Catalunya «fa mal al conjunt del país, per descomptat que fa mal que una part del país es vulgui separar», però «s'estan fet els passos adequats i com a conseqüència d'això el mercat no ha acusat la pretensió i la prima de risc no ha pujat».

Encara que segons la seva opinió, i en relació amb la independència de Catalunya, «el que no pot ser no pot ser i a més és impossible», no es tracta d'una qüestió intranscendent, com tampoc ho és la celebració d'eleccions generals el 20 de desembre.

En el cas dels comicis de desembre, va indicar Elvira Rodríguez, té més a veure amb la seguretat jurídica, i amb l'aparició de «determinades notícies» que poden fer pensar els inversors que «és millor esperar a veure què passa».