El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va constatar ahir que l'autonomia «s'ha acabat, no existeix» i que ara Catalunya està en una «batalla per la supervivència i de poder desenvolupar un projecte propi de país».

«Amb l'autonomia residual que ens estan deixant, un projecte propi no el podem fer», va argumentar en declaracions a Catalunya Ràdio, on va carregar contra els controls del FLA que va establir el govern espanyol i especialment contra el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. «No pots pensar perquè si penses t'aniquil·len, o t'agredeixen. I davant d'una agressió no et pots ni defensar. És la imatge, la descripció perfecta d'un demòcrata», va ironitzar.

Mas va apuntar que Catalunya té l'economia «intervinguda», però no d'ara, sinó «des de fa bastant temps». El que ha fet el govern espanyol ara, ha continuat, és fer un pas més enllà i llençar un «missatge d'humiliació» al poble català perquè una part ha apostat per la independència.

«L'autonomia tal com l'havíem conegut s'ha acabat, no existeix», va concloure. Es va preguntar quina autonomia és aquella en què l'Estat «decideix què es paga i què no». Al seu parer, el que pretén el govern espanyol és «convertir la Generalitat en un negociat del Ministeri d'Hisenda».

Davant aquesta situació, va continuar, Catalunya està en una «batalla de supervivència i de poder desenvolupar un projecte propi de país», i aquest és l'únic «pla B» alternatiu a «l'autonomia residual» que deixa l'Estat als catalans. «L'únic pla b que té aquest país per sobreviure és el moviment sobiranista, l'altra pla és la residualització. O ens en sortim amb aquest projecte o la realitat és la que tenim. És veritat que té un preu, però la subordinació té un cost molt alt», ha argumentat.

Anar «de pressa»

Al seu parer, «cal anar el més de pressa possible fent les coses bé» per avançar en el procés cap a la independència, perquè ja s'ha demostrat que el que ofereix l'Estat no és un «bon futur».

En aquest sentit, va indicar que de moment no poden avançar gaire perquè no hi ha un govern constituit i el Parlament no pot construir la hisenda pròpia o la seguretat social.Mas va carregar contra el ministre Montoro i va assegurar que els recursos que arriben via FLA ja es destinen als serveis fonamentals, «i ells ho saben perfectament». I també coneixen, va dit, els 1.300 milions dels que parlava el minisitre de l'Interior, que provenen d'obres que va encarregar el tripartit i que es van finançar amb mètodes molt diferits en el temps.Al marge de les vies judicials que els serveis jurídics de la Generalitat ja estan estudiant, el president en funcions va apostar ahir per eixamplar la base sobiranista com a resposta política a l'Estat, i va apuntar que partits com Catalunya Sí que es Pot han de reflexionar sobre la seva posició, i més després després de la polèmica amb Podem per incloure el compromís amb el referèndum al seu programa electoral, segurament «per guanyar vots o per no perdre'n a la resta d'Espanya».

«Com que no som uns bojos que hem perdut el seny, sabem que per arribar fins a les últimes conseqüències» i fer la «desconnexió legal» cal tenir, va dir a Catalunya Ràdio, la «base de país, que la tenim gairebé però no totalment» i que significa excedir «amb una certa amplitud el 50%» de població a favor de la independència.