El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, va negar ahir que a Catalunya s'estigui produint una "fugida d'empreses" i va denunciar l'existència d'"una campanya orquestrada per induir la por" pel procés sobiranista al teixit empresarial, els inversors i la ciutadania.

En un acte sobre finançament de pimes organitzat per Pimec, Puig ha afirmat que aquesta campanya "es basa en informacions distorsionades que no s'ajusten a la realitat i no aguanten comparatives". El conseller va voler deixar clar que hi ha empreses que els últims mesos han canviat la seva seu fiscal, encara que "no han modificat la ubicació de la seva unitat productiva".

Va recordar, en aquest sentit, que en el període 2008-2010, "quan no hi havia procés", la mitjana d'empreses que deixaven el domicili fiscal català va ser superior a la del període 2011-2014. A més, ha subratllat que hi ha més empreses de Madrid que han canviat el seu domicili fiscal que de Catalunya, segons dades d'Axesor.

Així, segons va explicar, el 2014 un total de 987 empreses de Catalunya van traslladar la seva seu social, mentre que a Madrid ho van fer 1.388 en aquest mateix període.

"Si es mira en percentatge, el 0,38% de les empreses catalanes han canviat la seva seu fiscal, mentre que a Madrid ha estat del 0,68%, gairebé el doble", va afirmar, afegint en aquest sentit, que durant els últims tres anys a Catalunya 2.650 empreses han canviat de seu fiscal, mentre que a Madrid ho han fet 4.102 "sense el procés sobiranista".

Les empreses que venen

Davant d'aquestes xifres, Puig es va preguntar per què es posa èmfasi en les companyies que canvien de seu fiscal a Catalunya i no en les que ho fan a Madrid. Segons la seva opinió, la resposta és clara: "Estem davant una campanya empresarial orquestrada com a conseqüència d'un debat polític de transcendència".

El conseller d'Empresa i Ocupació va voler remarcar a més que està augmentant de nou el nombre d'empreses que es creen a Catalunya i que en aquesta comunitat creix la inversió estrangera i es guanya la lluita contra l'atur. Tot això, malgrat que les polítiques fiscals que han d'aguantar les empreses catalanes són "excessives i poc atractives", va remarcar. I va indicar, sobre això, que el govern català vol fer "una política fiscal més favorable per a l'economia productiva", però que l'Estat li ho impedeix.

Durant les últimes setmanes han estat diverses les empreses que han traslladat la seu social de les seves empreses a Madrid, com Suez Environment, propietària del Grup Agbar; el gegant carni Valls Companys; la cadena Derby Hotels Collection o diverses societats de l'empresari hoteler Pau Guardans, propietari de Únic Hotels i nét de l'històric polític catalanista Francesc Cambó.

Malgrat que cap d'elles ha vinculat la seva marxa al procés sobiranista, el Cercle d'Economia va fer pública la setmana passada una nota d'opinió en la qual advertia que la declaració rupturista del Parlament ha tingut, "des del minut u de la seva aprovació, efectes negatius certs i objectius en les decisions empresarials d'inversió, així com en la localització de seus corporatives a Catalunya".

Mas-Colell: "Que paguin ja"

Per altra banda, el conseller en funcions d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va urgir el Ministeri d'Hisenda que "pagui demà mateix" els fons del FLA promesos a Catalunya amb la finalitat de poder saldar els deutes pendents amb els proveïdors, entre ells els farmacèutics.

En declaracions a TV3, el conseller va etzibar: "Que paguin demà mateix i es deixin d'històries. Els enviem tota la informació que vulguin i omplirem tot el que vulguin. Si volen que correm els 100 metres lliures, els correrem, però que paguin", va afegir.