L'ambaixador de Suïssa a l'estat espanyol, Thomas Kolly, veu "viable" la independència de Catalunya, sempre que hi hagi voluntat política per part de totes les parts implicades. Kolly, que es va reunir ahir amb la presidenta del Parlament, va remarcar la importància del diàleg entre governs i va deixar clar que Suïssa manté una posició de neutralitat pel que fa al conflicte entre l'administració catalana i la de l'Estat.

La Confederació Helvètica només es plantejaria fer de mediadora si Espanya li ho demanés explícitament. La principal preocupació del govern i les empreses suïsses que operen a Catalunya és la incertesa política, fet pel qual Kolly va reclamar que es mantingui "la previsibilitat i la seguretat jurídica" independentment del contingut de les negociacions. El passat mes de setembre, representants de cinc partits suïssos van signar una interpel·lació al seu govern per saber si estaria disposat a fer de mediador en el procés sobiranista català.

Mediador, si les parts volen

"En vista de la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per oferir els "bons oficis" del nostre país per intervenir entre Madrid i Barcelona?", li preguntaven. Kolly Va explicar l'executiu suís ha respost de forma "estàndard" a aquesta pregunta. "Només seria possible començar a pensar en oferir bons oficis si els governs regional i central ho demanen", va dir. L'ambaixador suís a Espanya va explicar que a Suïssa també hi ha tensions territorials, per exemple sobre el sistema fiscal. El "diàleg" entre administracions és el desllorigador d'aquestes tensions a Suïssa i Kolly confia que també ho sigui a l'estat espanyol.