La CUP debatrà avui en una "assemblea informativa" convocada a Manresa -Bages- els criteris que guiaran les negociacions amb Junts pel Sí -JxSí- i el sentit del vot dels seus diputats quan sigui convocada una nova sessió d'investidura del president de la Generalitat.

Més de 1.600 militants de la CUP i de les entitats agrupades entorn de Crida Constituent s'han inscrit per participar en aquesta assemblea convocada avui a Manresa, i que tindrà lloc al pavelló Nou Congost. La xifra d'assistents a aquesta assemblea podria augmentar, tant per l'interès que suscita, com perquè els militants no inscrits també tenen dret a participar.

En principi, a l'assemblea no cal votar ni aprovar res, ja que únicament ha estat convocada per valorar l'estratègia de la comissió negociadora amb Junts pel Sí, i per estudiar "el camí a seguir", segons apunta el comunicat de convocatòria.

Als últims dies, això no obstant, s'han succeït la publicació de comunicats dels diversos sectors que conviuen dins la CUP o del seu entorn, com els d'Endavant i Arran -radicalment en contra d'investir Artur Mas president-, o el de Poble Lliure -hereu del Moviment de Defensa de la Terra-, que expressa una posició més oberta i partidària d'un "sí" condicionat.

El diputat de la CUP per Girona Benet Salellas, que fins ara sempre s'havia mostrat partidari del "no" a Mas, admetia dimecres passat que "si la gent no entén" aquesta posició, "té sentit continuar amb aquesta postura per coherència estricta? Jo ara mateix ho dubto i també m'ho pregunto".

Precisament, el cap de llista de Democràcia i Llibertat a les generals, Francesc Homs -CDC-, va demanar a la CUP que per "raons d'Estat" faci "pinya" i faciliti la investidura d'Artur Mas davant les "envestides" de l'Estat, després que la seva campanya del "váyase, señor Mas ens ha trencat una mica el somriure a l'independentisme".

"Gir cap a l'esquerra"

Per la seva banda, més de 140 persones provinents de diferents moviments de l'esquerra alternativa i encapçalats per la monja Teresa Forcades, al capdavant de "Procés Constituent", van signar ahir el manifest, "Per un gir a l'esquerra", en el qual es mostren contraris a la investidura d 'Artur Mas.

L'assemblea d'avui de la CUP arrencarà amb un informe de la comissió negociadora, seguida d'una valoració de cadascun dels diputats i dels membres del secretariat nacional.

Després es preveu que intervinguin representants de les organitzacions territorials a fi d'exposar els criteris defensats en les seves respectives assemblees celebrades aquesta setmana, en les quals hi ha hagut posicionaments molt repartits entre el "sí" i el "no" a investir al candidat de JxSí.

L'assemblea conclourà a mitja tarda després que tingui lloc un "macrodebat" obert a tots els assistents, i unes breus intervencions obertes als mitjans de comunicació.