La CUP convocarà la seva Assemblea Nacional decisòria sobre les negociacions amb Junts pel Sí (JxSí) i la investidura del president de la Generalitat, el dia 27 de desembre, segons ha anunciat avui el seu diputat per Tarragona, Sergi Saladié, en una roda de premsa.

Segons Saladié, al contrari del que diu JxSí, no hi ha ara mateix cap acord entre les dues formacions, més enllà de la resolució inicial independentista ja aprovada pel Parlament.

"La CUP, no obstant això -ha afegit-, desitja prosseguir les negociacions" en la perspectiva d'aconseguir "un acord global" que inclogui el procés de ruptura amb l'Estat espanyol, un pla de xoc amb mesures socials i el procés constituent.

Saladié ha insistit que la CUP necessita anar a l'Assemblea Nacional del 27 de desembre amb "acords" concrets "i no amb un full en blanc", que "és el que tenim ara mateix i amb el que vam anar a l'assemblea de diumenge passat a Manresa".

Ha advertit, en aquest sentit, que "amb un full en blanc no es pot investir ningú", de manera que ha instat els dirigents de JxSí "que es posin les piles perquè el temps s'acaba, i la gent es posa nerviosa i és normal".

Sergi Saladié, que va ser el cap de llista de la CUP per la circumscripció de Tarragona, ha negat que sigui la seva formació la que estigui enrocada en el seu 'no' al candidat a la presidència de la Generalitat per JxSí, Artur Mas.

"Que es deixin de tonteries sobre la fórmula de la presidència i que parlin amb nosaltres de política", ha reclamat abans d'assenyalar que "ens esforcem, però a dia d'avui no tenim res", amb la qual cosa el "gest" que els ha demanat JxSí "ho han de fer ells".

Per il·lustrar aquesta afirmació, Saladié ha explicat que en l'última reunió mantinguda amb JxSí se li va presentar un llistat de propostes contingudes en el seu propi programa "sobre les quals a nosaltres ens sembla bé arribar a acords, i la resposta va ser que havien de consultar-ho".

Dies més tard, ha afegit, "els vam insistir per telèfon, i per correu electrònic, perquè es posicionessin... però vam arribar a l'assemblea del dia 29 sense que ens diguessin res", amb la qual cosa "els emplacem des d'aquí que ens diguin quins són els acords que ells van dir ahir que ja existien, perquè el cert és que no n'hi ha".

Entre les mesures contingudes en el programa de JxSí que la CUP desitja negociar figuren les relacionades amb "la pobresa infantil, la pobresa energètica, i l'emergència en matèria d'habitatge".

Sobre la "fórmula presidencial" que desencalli la qüestió de la investidura, Saladié ha deixat oberta la possibilitat d'un acord també en aquesta matèria.

"Volem treballar amb un escenari que no té perquè excloure l'actual president, amb una fórmula com la que ahir vam donar a conèixer", és a dir, una presidència col·legiada o rotativa.

Ha negat que per part de la CUP les negociacions estiguin congelades: "com a màxim estan refredades", ha dit amb ironia aquest mateix diputat cupaire abans d'apuntar que a ells els sembla molt malament "que JxSí decidís pel seu compte que el Parlament presentés al·legacions davant el Tribunal Constitucional per la suspensió de la resolució parlamentària".

"Observem que ells no vulguin donar recorregut a la declaració" ja que "des del primer moment presenten un recurs reconeixent un tribunal sobre el qual en el text no li donem cap legitimitat", ha retret.

Respecte al fet que la data assenyalada per celebrar l'Assemblea Nacional de la CUP situï l'escenari de la investidura al començament de l'any, Sergi Saladié ha indicat que ha estat elegida a la vista que ara mateix "tenim un full en blanc".

Ha advertit, en aquest punt, sobre "la forma de fer les coses que té Artur Mas d'arribar a acords sempre en l'últim moment", cosa que desagrada a la CUP, ha dit, perquè implica "arribar a escenaris d'ultimàtum, de 'ho agafes o ho deixes'".

"Les coses haurien de fer-se d'una forma més seriosa i no portar-nos a situacions extremes", ha lamentat abans d'indicar sobre el ple de mesures socials demanat per alguns grups que a la CUP li sembla "partidista" celebrar-ho en plena campanya electoral.