El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas,va exhortar la CUP a aixecar el veto a la seva investidura, perquè si porta fins a les últimes conseqüències les seves condicions "molta gent baixarà del tren" del sobiranisme.

En el lliurament del XIX Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític, convocat per la Fundació CatDem, vinculada a CDC, Mas va recalcar que "un procés de l'ambició i de la complexitat que significa la constitució d'un Estat, quan ho tens gairebé tot en contra, no es pot fer vetant, s'ha de fer votant".

La "pressió" que exerceix l'Estat, sumada a la que "s'alimenta des de dins" de Catalunya, "penalitza i debilita" el sobiranisme, va alertar Mas, que va reconèixer que les eleccions catalanes del 27-S van donar "força" a l'independentisme però poca "coherència interna".

Aquesta "falta de coherència interna" s'està posant de manifest en les complicades negociacions entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP per a la investidura del nou president català, va admetre.

"Tenim un país acostumat a afegir complexitat a allò que ja és molt complex", va constatar Mas, que va negar que l'escull negociador radiqui en un xoc ideològic entre CDC i la CUP.

"Clar que hi ha unes diferències tremendes des del punt de vista ideològic, som antagònics en moltes coses, però el problema real no és aquest", va subratllar Mas, per a qui el més important és tenir clar que, "perquè aquest procés tiri endavant, no cal perdre ningú" dels que ja estan a favor del procés.

I, segons la seva opinió, si en la negociació entre JxS i la CUP "fa la impressió que qui decideix en última instància és qui ha obtingut menys vots, hi haurà molta gent que baixarà del tren".

La premissa "més indispensable" perquè el procés sobiranista tiri endavant, va insistir, "és que abans d'eixamplar la base no ens trobem que la base s'ha aprimat", per la qual cosa cal prendre "decisions equilibrades".

Això passa, principalment, per no "vetar" ningú, un retret directe a la CUP. "La norma a Catalunya és votar, no vetar. Però desgraciadament trobem determinada gent que està més pendent de vetar que de votar. Així segur que no es construeix un projecte gran, cal canviar la mentalitat de vetar per la mentalitat de votar", va reblar.