L'

oposició ha deixat sense sou l'alcalde de Cabra del Camp, Miguel Castañón, del partit Cabra en Comú, el qual ha hagut de recórrer a la "caritat social" per sobreviure, ja que la seva dona està a l'atur i tenen dos fills petits.

Segons Castañón, en l'últim ple municipal, els 4 regidors de CiU, a l'oposició, i 2 regidors trànsfugues, Salvador Pérez i Pau Santoloya, van acordar treure-li el sou. El cas està denunciat davant el contenciós administratiu, encara que el jutge no ha admès la mesura cautelar i urgent de suspendre la resolució del ple fins que "no hagi escoltat totes les parts", per la qual cosa "vaig als Serveis Socials".

Els veïns també ajuden l'alcalde i fins i tot, va explicar, es van oferir a fer una col·lecta per pagar-li el sou, però "l'oposició va dir que ho denunciaria i al final no es va fer".

La retirada del sou, segons l'alcalde, obeeix a picabaralles personals i Pérez argumenta que l'alcalde, amb només tres regidors en un consistori de nou, "no pot governar i, per tant, no té per què cobrar; aquests diners poden pagar altres coses". Els problemes, relata el batlle, van començar quan Pérez va voler fixar-se la màxima retribució permesa, que és de 40.000 euros anuals, i "li ho vaig impedir perquè no té sentit". També va retirar el càrrec d'Urbanisme a Santolaya perquè "és constructor i va encarregar directament unes pistes de petanca a un amic seu" i el "cas està denunciat al jutge".

Cabra del Camp, a la comarca de l'Alt Camp, té 1.115 veïns censats i, fruit de l'urbanisme salvatge dels anys 70, la població es concentra en la urbanització Mas del Plata, a uns 4 quilòmetres del poble. La urbanització és famosa gràcies a un gegantí Mazinger Z de 4 metres d'alt que presideix l'entrada i que va instal·lar el constructor per animar les vendes, en plena moda de la sèrie japonesa.

CiU ha governat durant 20 anys i en l'últim mandat va imposar una càrrega de 8.000 euros a cada habitatge de Mas del Plata per pagar l'arranjament de la urbanització, en un projecte que ascendia a uns 9 milions d'euros. Els veïns es van presentar a les eleccions amb les sigles de Cabra en Comú i, amb 255 vots, van obtenir 5 de 9 regidors. El 19 juny, l'alcalde es va fixar un sou de 13.541 euros anuals i el 21 d'agost els quatre regidors de CiU, Pérez i Santolaya van registrar una moció de censura en la qual es preveia l'alcaldia per a Pérez.

Castañón va replicar amb 300 firmes a favor seu recollides en tres dies i el ple no va arribar a convocar-se, segons ell perquè ho impedeix la Llei Antitransfuguisme, encara que el cas està als tribunals. L'alcalde va deixar la seva feina "per dedicar-me completament al poble, a un mes que em fessin fix, encara que cobrava molt poc".

El seu antic company de formació li retreu que "mai no hem tingut un alcalde que no treballés" i, a més, sosté que "ell ja anava a Serveis Socials abans, però li va bé dir que és culpa nostra".