El Servei Català de Trànsit (SCT) mobilitzarà a partir d'aquest migdia 2.073 agents dels Mossos d'Esquadra, un helicòpter, un avió i diversos equips d'informació i senyalització viària amb motiu del pont de la Immaculada, que suposa la primera gran mobilització hivernal de vehicles.

L'SCT preveu que surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona més de 475.000 vehicles a partir d'aquest migdia, per la qual cosa ha preparat un dispositiu especial de trànsit per a aquest pont de la Puríssima i la Immaculada, en què se sumarà l'inici de la temporada d'esquí i les primeres compres de Nadal.

Els responsables de Trànsit preveuen que les carreteres cap al Pirineu C-16, C-17, C-14, N-145 i N-260 d'accés a Andorra seran les que concentraran els problemes viaris més importants i han demanat màxima prudència en aquest període festiu per no augmentar els tràgics accidents que aquest any han anat en augment.

El dispositiu especial de trànsit per al pont es posarà en marxa a les 15:00 hores d'avui i estarà vigent fins a les 24:00 hores del dimarts 8 de desembre.

Segons han anunciat els responsables de l'SCT, malgrat que som encara a la tardor, és el primer període festiu amb una mobilitat pròpiament d'hivern, on les vies més conflictives seran les que accedeixen a les zones de muntanya.

A més, coincidirà amb esdeveniments que acostumen a incloure un gran nombre de visitants desplaçats com la Fira de l'Avet d'Espinelves (del 5 al 15 de desembre), el Mercat Medieval de Vic (del 5 al 8) i la Fira de Santa Llúcia de Canyelles (5 i 6 de desembre).

A això s'hi sumarà que els centres comercials estaran oberts, cosa que incrementarà també l'afluència de vehicles.

L'operació sortida, que es desenvoluparà des de les 15 hores d'avui, pot registrar complicacions sobretot a la C-17 i la C-25, mentre que l'operació tornada es concentrarà principalment dimarts, 8 de desembre, entre les 12 i les 24 hores.

Segons l'SCT, amb l'anàlisi de la mobilitat del pont de desembre dels anys anteriors es pot establir que les franges horàries en què es preveu més conflictivitat durant les operacions sortida i retorn seran: avui divendres de 17:30 a 22 hores; i demà dissabte de 10:30 a 14:30 hores.

Quant al retorn, les franges més conflictives seran dimarts de 12 a 22 hores.

Per millorar la fluïdesa del trànsit, l'SCT adoptarà la mesures habituals de circulació, ordenació i regulació del trànsit (carrils addicionals i en sentit contrari a l'habitual, inversió de prioritats a rotondes, carrils d'incorporació, dispositius de senyalització abalisats amb cons) que acostuma a aplicar en els ponts festius.

A més, l'SCT i els Mossos continuaran aplicant una ordenació i regulació especial del trànsit a l'N-340 a les comarques de les Terres de l'Ebre com a mesura preventiva, atès que és un tram amb elevada intensitat de vehicles, presència de camions i elevada sinistralitat.

Durant el dia d'avui, aquesta via disposarà d'un abalisament a l'eix central de la via per evitar avançaments i possibles girs a l'esquerra al tram de l'N-340 comprès entre al Perelló i l'Ametlla de Mar.

D'altra banda, el carril bus-VAO de la C-58 estarà obert per a tota mena de vehicles (excepte camions de 7,5 tones o més) en sentit nord durant l'operació sortida del pont, des d'aquesta tarda i demà al matí i també podran circular tots els vehicles en sentit sud per afavorir la mobilitat de tornada cap a la capital catalana diumenge a la tarda i dimarts a partir del migdia.

Per gestionar la mobilitat de tota aquesta operació especial i vetllar per la seguretat viària, l'SCT mobilitzarà els Equips Mòbils d'Informació Viària (EMIV) distribuïts per les vies més conflictives (C-17, C -16, C-14, N-145, N-260 i A-2) i els equips de senyalització a la carretera.

A més, un helicòpter i un avió bimotor reforçaran el seguiment de dispositius, així com el seguiment de la informació viària i el control i la vigilància del trànsit.

Els Mossos d'Esquadra desplegaran un total de 2.073 agents des d'aquesta tarda fins al dia 8 de desembre a les 24:00 hores.

Al llarg de tot el període festiu, els Mossos preveuen fer 1.734 controls, dels quals 412 seran d'alcoholèmia i drogues, 357 de casc i cinturó, 203 de transport, 251 de velocitat i 370 de distraccions.