L'Audiència de Barcelona va absoldre el conseller delegat de Focus i el liquidador del Fòrum Universal de les Cultures 2004, en considerar que no van acusar falsament un creatiu que els havia demandat per plagi, per la qual cosa es posa fi a una llarga batalla judicial amb tres judicis i cap condemna.

L'últim acte d'aquest enfrontament judicial amb demandes creuades entre el creatiu Joan Diaz amb Focus i el Fòrum de 2004 s'ha saldat ara amb l'absolució dels responsables de la productora i de l'esdeveniment barceloní, que afrontaven una petició del fiscal de tres anys de presó per acusació falsa i estafa processal.

En la sentència, la secció setena de l'Audiència de Barcelona conclou que el responsable de Focus, Daniel Ramon M.O., i el liquidador del Fòrum, Guerau R.P., no van presentar una denúncia falsa contra Díaz, ja que, seguint el criteri dels seus advocats, es van limitar a relatar el que ha passat en el plet penal en el qual el creatiu els havia denunciat prèviament per plagi.

En la denúncia, que la fiscalia va considerar falsa, els responsables del Fòrum i Focus van acusar Díaz d'haver copiat d'Internet la majoria del projecte que va presentar per a la cerimònia d'inauguració de la cimera de Barcelona de l'any 2004.

Segons la sentència que culmina aquest enfrontament judicial, l'obra de Díaz contenia una part literària o divulgativa, respecte a la qual es va determinar que no era original, així que en la denúncia de Fòrum i Focus es va establir, de manera certa segons el tribunal, que els textos no eren originals.

«Obeeixen a la veritat»

«Els fets continguts en la denúncia no són falsos, obeeixen a la veritat», remarca la sentència, que això no obstant considera que la demanda contra el creatiu no hauria d'haver estat admesa a tràmit, ja que no hi havia base per imputar-li un delicte contra la propietat intel·lectual.

«Aquella causa no hauria d'haver arribat a l'enjudiciament si hi hagués hagut més control per part de l'instructor, que de cap manera va ser enganyat pels acusats, i els seus advocats, simplement no va controlar la instrucció», subratlla la sentència.

En no haver-hi falsedat en la denúncia, el tribunal conclou que ha d'absoldre els dos acusats, de manera que la disputa judicial amb l'artista se salda després de tres judicis amb tres absolucions i cap condemna.