El Govern en funcions va aprovar ahir una pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per a 2016, en espera d'un acord parlamentari que permeti constituir-se al nou executiu català i que es tramitin els comptes de l'any que ve. La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, es va encaregar d'anunciar aquest acord adoptat per l'executiu català en la seva reunió d'ahir, després que setmanes enrere ja va donar a entendre que caldria la pròrroga.

Junts pel Sí -JxS- i la CUP segueixen negociant un acord que faci possible la investidura del president català i la formació del nou Govern, un consens que quedarà pendent de la decisió que adopti l'esquerra anticapitalista en assemblea el 27 de desembre. El decret aprovat pel Govern estableix els criteris d'aplicació de la pròrroga i preveu l'adaptació de l'estructura orgànica de les reorganitzacions administratives que es derivin de la constitució del nou executiu, sense alterar l'import global.

La pròrroga, que estarà vigent fins a l'aprovació d'uns comptes per a 2016, no implica «en cap cas la paràlisi» del Govern, va subratllar Munté. La vicepresidenta va assegurar que amb la pròrroga estan «plenament garantits els serveis que es presten als ciutadans».

A l'espera dels nous comptes

«Només hi ha retencions en el que fa referència a les inversions», va explicar Munté, que ha definit la pròrroga pressupostària com una «eina perfectament normal i viable».

Si el calendari per aprovar abans de final d'any uns nous pressupostos catalans ja era complicat, perquè els comicis catalans celebrats el 27 de setembre constrenyien les dates, el fet que el Govern segueixi en funcions, encara sense un acord amb la CUP que permeti arrencar la legislatura ha acabat forçant la presentació d'aquesta pròrroga.

Mentre no entrin en vigor uns nous pressupostos, la despesa de les unitats creades o modificades caldrà imputar els crèdits corresponents als departaments de la Generalitat que anteriorment desenvolupaven les mateixes funcions.