La CUP decidirà en la seva assemblea nacional prevista per al dia 27 a Esparreguera entre quatre escenaris possibles, dos d'ells favorables d'investir president el candidat de Junts pel Sí -JxSí-, Artur Mas, i els altres dos en contra encara que amb diversos matisos. El sistema de votació pel qual ha optat el secretariat nacional de la CUP per decidir la postura final sobre la investidura i el nou Govern, segons fonts d'aquesta formació consultades per Efe, és bastant complex i torna a situar la militància cupaire en la disjuntiva de triar entre quatre escenaris, tal com va ocórrer en l'anterior assemblea celebrada a Manresa.

Els quatre escenaris sobre els quals es pronunciaran els militants i simpatitzants de la CUP prèviament inscrits per assistir a l'assemblea d'Esparreguera són: una opció A, que seria acceptar la proposta d'acord polític amb l'objectiu d'avançar cap a la creació d'una «república catalana» a partir d'un full de ruta de desconnexió institucional i de ruptura democràtica, un pla de xoc d'emergència social i un procés constituent popular i democràtic que permeti ampliar la base del procés i, en conseqüència, acceptar un Consell de Presidència encapçalat per Mas.

En una opció B, es rebutjaria el Consell de Presidència encapçalat per Mas i, per tant, la proposta d'acord polític, i esgotar el termini de negociació per a una presidència de consens amb pla de xoc, full de ruta per a la ruptura i procés constituent amb l'objectiu d'ampliar la base del procés de creació d'una República Catalana. I assumir anar a unes noves eleccions en el cas que JxSí no presenti una alternativa a la presidència.

L'opció C és rebutjar la proposta d'acord polític de pla de xoc, procés constituent, full de ruta per a la ruptura així com el Consell de Presidència. Afavorir la investidura d'Artur Mas amb l'objectiu d'evitar unes noves eleccions, desbloquejar la situació actual i continuar treballant per ampliar la base del procés i per a la creació d'una «república catalana».

L'opció D seria rebutjar el Consell de Presidència encapçalat per Artur Mas i, per tant, la proposta d'acord polític. Traslladar a JxSí la responsabilitat de buscar suports més enllà del grup parlamentari de la CUP a través la seva abstenció en el ple d'investidura. I en cas que JxSí no obtingués més suports, assumir anar a unes noves eleccions.

El veto es manté

Endavant, un dels corrents interns més influents de la CUP, va fer públic ahir un document en què pren partit per mantenir el veto a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Deu dies abans que la CUP celebri l'assemblea Endavant va difondre un document en el qual rebutja el relat «imposat des del sobiranisme convergent i des de determinades veus mediàtiques». El document arriba a la conclusió que no s'ha de «cedir tot el capital polític independentista a un projecte neoautonomista».