El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat avui a la CUP que faciliti la constitució d'un Govern i que garanteixi al mateix temps estabilitat parlamentària, i ha assegurat que renuncia a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts per posar-se "al servei del país i de la independència".

Junqueras ha intervingut avui en el Consell Nacional d'ERC posterior a les eleccions generals, després d'haver comunicat formalment a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) la seva voluntat de renunciar a l'alcaldia.

El líder republicà ha informat de la seva renúncia abans de saber si la CUP, diumenge que ve, accedirà a investir el líder de CDC, Artur Mas, com a president català perquè pugui formar Govern -del qual Junqueras seria el vicepresident econòmic- o si per contra hi haurà eleccions anticipades al març.

Junqueras ha explicat davant els consellers de la seva formació que deixa l'alcaldia per tenir la "màxima disponibilitat personal" per posar-se "al servei del país, de la independència i de la nova república que entre tots estem fent néixer".

En el seu discurs, Junqueras no ha esmentat la CUP però, davant l'assemblea cupaire de diumenge que ha de decidir sobre la investidura de Mas i la proposta d'acord polític de Junts pel Sí (JxSí), el republicà ha remarcat que es requereix un Govern i també estabilitat parlamentària per avançar en el procés sobiranista.

"Demanem i recordem a tots que aquest procés no només necessita un Govern, que és obvi, sinó que també necessita una condició de caràcter suficient, que és una estabilitat parlamentària que permeti que el Govern governi", ja que sense un executiu és "impossible implementar el mandat del 27S", ha advertit.

Davant el Consell Nacional, al qual han acudit entre d'altres la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el diputat i negociador de JxSí Toni Comín, Junqueras ha expressat el seu "convenciment" que hi haurà govern i estabilitat parlamentària i ha augurat així que el procés es podrà "accelerar" en els pròxims "dies, setmanes i mesos".

En aquests moments "decisius" en què l'objectiu de la independència està "a l'abast de la mà", el republicà ha subratllat que "tots els agents han de ser igualment responsables".

I ha afegit que si el procés "necessita generositat és evident que els més generosos de tots són els d'ERC".

Junqueras ha dit que ERC són "aquells que mai s'han rendit, mai s'han cansat i mai han abandonat" i, en aquest sentit, ha garantit que la formació posarà "la seva força al servei del país". "Sempre que Esquerra és forta, el procés avança amb celeritat", ha afegit.

El líder d'ERC ha afirmat que el seu partit assumeix "la responsabilitat d'intentar ser la pedra angular" del procés sobiranista i ha dit estar "orgullós" dels resultats aconseguits en les eleccions generals, ja que són "els millors de la història" d'Esquerra.