El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha comunicat formalment a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) la seva voluntat de renunciar com a alcalde "per motius personals", a escasses dates de saber si la CUP permetrà que CDC i ERC formin govern o si hi haurà eleccions anticipades al març.

En un escrit amb data de 22 de desembre, a què ha tingut accés Efe, Junqueras planteja també la seva voluntat de renunciar a l'acta de regidor a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i que "aquesta decisió sigui aprovada pel ple" del consistori una vegada hagi estat elegit el nou alcalde.

Junqueras explicitarà oficialment la seva renúncia al càrrec en un ple extraordinari dimarts que ve 29 de desembre, dos dies després que l'assemblea de la CUP s'hagi pronunciat sobre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, una decisió que manté en suspens CDC i ERC, en espera de saber si podran formar govern.

Un govern en el qual a Junqueras li correspondria un paper principal com a vicepresident econòmic, segons els plans inicials de Mas.

Fonts d'ERC han assegurat que les raons que l'han mogut a donar aquest pas són "familiars", per deixar alguna de les seves responsabilitats actuals en un moment de gran intensitat política.

El mateix Junqueras ha explicat que deixa l'alcaldia per centrar els seus esforços en "l'etapa històrica que està vivint" Catalunya, que "camina ferma cap a la independència i cap a una societat més pròspera i justa socialment", segons un comunicat de l'ajuntament.

En una carta dirigida als treballadors municipals i els regidors de Sant Vicenç dels Horts, a la qual ha tingut accés Efe, Junqueras al·lega que la decisió de tancar aquesta etapa ha estat "difícil" però l'ha pres "després d'un procés de reflexió i convençut que ha arribat el moment de donar el pas".

Junqueras, que posa fi a un cicle d'11 anys a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, gairebé cinc d'ells com a alcalde, ha afirmat que s'emporta "una experiència vital impagable i un bagatge de treball i coneixements" que seran "determinants per continuar treballant al servei del país i de tota la seva gent".

"Només us faig un prec, segur que innecessari, i és que continueu, com fins ara, treballant pel municipi, posant el benestar de les persones per damunt de tot, sempre al servei dels interessos de la majoria, amb dignitat i humilitat", afegeix en la carta.

En el ple extraordinari a Sant Vicenç dels Horts del 29 de desembre, la formació que lidera Junqueras presentarà a la seva candidata a substituir-lo a l'alcaldia, Maite Aymerich, que ara és primera tinent d'alcalde.

Junqueras va entrar a l'ajuntament el 2004 com regidor d'ERC en l'oposició, el 2011 la candidatura de Junts per Sant Vicenç que ell encapçalava va obtenir sis escons i, en aliança amb CiU i ICV-EUiA, es va convertir en alcalde, un càrrec que va revalidar després de les eleccions municipals del maig passat, en aconseguir nou regidors i pactar amb els dos de SVH Sí que Pot.