L'assemblea nacional que la CUP va celebrar ahir a Sabadell no només no va decidir sobre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, sinó que va registrar un sorprenent empat tècnic en la votació final, que va evidenciar la divisió interna dels partidaris del "sí" i dels que donen suport al "no". En concret, i després d'una jornada maratoniana amb tres votacions pel mig, els militants i simpatitzants de la formació independentista van tancar l'última votació amb un empat a 1.515 vots, el que va portar els anticapitalistes a donar-se una pròrroga fins al proper dissabte, 2 de gener, per prendre una decisió. Això estreny encara més els marges per a la investidura, perquè la data límit és el 10 de gener.

Després de dues votacions en les quals havien quedat eliminats dos dels quatre escenaris elegibles, els més de 3.000 assistents a l'assemblea van acudir per tercera vegada a les urnes. Aquesta vegada, a diferència de les altres, ja no es van comptabilitzar en el còmput final els vots nuls o en blanc per garantir que una de les dues opcions en competició superés el 50% dels suports, però ni tan sols així es va poder aconseguir el desempat.

Després d'aquest insòlit resultat, la direcció de la CUP ha convocat una reunió del consell polític de la formació i del grup d'acció parlamentària, que agrupa els seus diputats al Parlament per decidir què fer.

Primera votació

En la primera votació, l'assemblea de la CUP va donar com a guanyador de la primera ronda de votacions l'escenari número 2, el que rebutjava el consell de presidència encapçalat per Artur Mas, i per tant l'acord polític, i alhora defensava esgotar el terminis de negociació per buscar una presidència de consens, assumint que això pot comportar noves eleccions. Va ser una victòria fruit d'un empat tècnic, ja que en aquest cas van votar a favor d'aquesta opció un total de 1.418 persones, és a dir, el 47,14% dels assistents cupaires, un percentatge que va quedar molt a prop de l'escenari que va finalitzar en segona posició, l'opció que planteja acceptar-ho tot, que va rebre 1.359 vots, un 45,7% dels vots. En llegir-se els resultats, l'opció vencedora va ser l'única que es va endur aplaudiments.

A més, la votació del migdia també va servir per deixar fora de la segona ronda de votació l'escenari que rebutjava el consell de presidència amb Mas i preveia l'abstenció de la CUP al ple d'investidura, una alternativa que traslladava a JxSí la "responsabilitat de buscar suports més enllà" del grup parlamentari de la CUP. Aquesta opció, que també plantejava un escenari amb noves eleccions, va rebre l'aval de només 103 persones (3,42% dels vots), molt a prop de l'opció número 3, que plantejava rebutjar l'acord polític i el consell de presidència però "afavorir" la investidura de Mas amb la intenció d'evitar noves eleccions (109 persones, un 3,62% dels vots). En total, en la votació del matí van votar 3.008 persones de les 3.040 que tenien dret a fer-ho, amb 4 nuls i quinze vots en blanc.

L'empat tècnic entre el "sí" i el "no" a l'investidura de Mas es va mantenir en el transcurs de la segona votació, que va tornar a evidenciar el frec a frec entre els favorables d'acceptar l'acord polític i investir Artur Mas com a president de la Generalitat i els que ho rebutgen i volen esgotar la negociació per buscar una presidència de consens. Com ja havia passat hores abans, el "no" es va tornar a imposar per molt poc, en aquest cas per un ajustat 49,7% (1.512 vots), davant d'un suport al "sí" que va rebre un 48,71% dels suports (1.482 vots). El tercer escenari que hi havia en joc a la ronda de les 4 de la tarda -rebutjar l'acord polític però afavorir la investidura per evitar eleccions- va quedar eliminat en obtenir només 28 vots (0,92%).

En aquesta segona ronda de votacions, celebrada a les quatre de la tarda, van votar 3.042 persones, amb 6 vots nuls i 14 en blanc.