Junts pel Sí (JxSí) va rebutjar ahir presentar una nova oferta a la CUP després de l'empat exacte de vots registrat en l'assemblea nacional cupaire de diumenge a Sabadell perquè consideren que la proposta que va posar sobre la taula segueix «viva». «L'oferta ja la vam fer i segueix sent vàlida perquè no l'han rebutjada. Ells han de desempatar, no ens poden emplaçar a fer-ho perquè no ens pertoca», va assegurar Raül Romeva, deixant clar que la decisió sobre la investidura d'Artur Mas queda en mans de l'esquerra independentista.

Romeva feia aquestes declaracions al matí, en una atenció als mitjans als passadissos del Parlament després d'una reunió amb la direcció del seu grup. Així, va insistir que és un posicionament «intern» que han de marcar els militants de la CUP i que des de la llista que engloba CDC i ERC es limitaran a esperar «respectuosament» el resultat. Ja a la tarda, el mateix Romeva es va reunir breument amb els caps visibles de la CUP al Parlament, Antonio Baños i Anna Gabriel, als quals va traslladar el mateix, que no hi haurà nova oferta d'investidura, segons fonts coneixedores de la reunió.

La trobada va tenir lloc a la tarda als despatxos de JxSí a la cambra catalana i va durar prop de mitja hora. Va servir per analitzar l'inusitat empat a 1.515 vots entre partidaris i contraris a la investidura de Mas. En sortir de la reunió, Romeva va declarar que per a JxSí «no hi ha cap canvi» perquè s'entén que la CUP no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra de la proposta d'acord que se li va plantejar la setmana passada per aconseguir el seu suport a la investidura de Mas. Segons fonts consultades, des de JxSí se'ls va traslladar que l'oferta, que incloïa un full de ruta cap a la independència, un pla de xoc social i la investidura de Mas, «segueix sent vàlida» perquè l'assemblea «no la va rebutjar», per la qual cosa ha de ser la CUP qui ara ha de resoldre el seu desempat.

Cal recordar que en la compareixença pública posterior a l'assemblea nacional de diumenge, Gabriel, la número dos de la CUP, va emplaçar JxSí a moure fitxa i a presentar una nova proposta que ajudi a trencar l'empat tècnic.

Precisament, ahir a la tarda, els membres del secretariat nacional de la CUP i pràcticament tots els diputats del seu grup es van reunir a la seu del partit per començar a concretar el format i el contingut del debat intern; és a dir, què han de de posar sobre la taula les assemblees locals i territorials al llarg d'aquesta setmana. De fet, l'opinió del territori i de les organitzacions que orbiten la CUP es traslladarà finalment el 2 de gener al Consell Polític, l'òrgan que haurà de prendre una última decisió de cara al debat d'investidura.

Mas: El Govern «funciona»

Per la seva part, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, es va referir implícitament a la decisió de la CUP d'ajornar fins al 2 de gener la decisió de donar suport o no a la seva investidura. Durant la inauguració del Centre Penitenciari Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès), va dir que «la part negativa» és que són moments de «preocupació, nerviosisme i inquietud», que hi ha gent «decebuda» per les «incerteses» per formar governs a Catalunya i a l'Estat i que és «legítim» que així sigui.

Amb tot, va voler transmetre un missatge de «tranquil·litat» dient que «cal donar també una impressió real del que és real». I aquesta és, va afegir, que Catalunya «funciona, amb un govern que funciona, amb unes administracions públiques que funcionen, que estan al servei de la gent, que estan fent una bona feina i que tenen l'aspiració de seguir fent-ho bé i fins i tot millor amb vista al futur».