La Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament va acordar ahir reservar els pròxims dies 4, 5 i 7 de gener per a la possible celebració d'un ple d'investidura si la CUP decideix finalment acceptar la proposta d'acord de Junts pel Sí (JxSí).

Segons van explicar fonts parlamentàries, amb vista a preveure un escenari d'acord "in extremis" entre JxSí i la CUP que permeti investir Artur Mas president de la Generalitat de Catalunya abans que expiri el termini del 10 de gener i es convoquin eleccions al març, s'ha decidit reservar aquests dies per a l'eventual investidura.

Després de l'inaudit empat d'ahir a l'assemblea de la CUP entre partidaris i contraris a la investidura de Mas, el pròxim 2 de gener es reunirà el consell polític i el grup d'acció parlamentària de la formació antisistema per prendre una decisió. Des de JxSí es mantindran, fins al 2 de gener, a l'espera que la CUP es decanti pel «sí» o pel «no» a la investidura de Mas.

En cas que els cupaires acabessin negant-se a facilitar la seva investidura, ja no es convocaria el ple d'investidura i la legislatura quedaria llavors liquidada fins a unes noves eleccions anticipades que tindrien lloc cap al març. Però si al final acceptessin des de la CUP prestar-li almenys dos vots a favor i vuit abstencions per facilitar la seva investidura, el ple es convocaria aprofitant els últims dies hàbils que queden.

Segons el calendari previst, el dia 4 al matí es tornaran a reunir la Mesa i la Junta de Portaveus per decidir si té sentit convocar el ple d'investidura, que arrencaria el mateix dia a la tarda amb el discurs d'Artur Mas. Com ja va passar en l'anterior debat, l'endemà del discurs de l'actual president en funcions seria el torn dels líders de l'oposició i llavors es procediria a la primera votació. En aquesta primera votació, Mas necessitaria la majoria absoluta dels vots dels diputats, i si calgués el ple tornaria a reunir-se el dia 7 per celebrar una segona votació, en la qual n'hi hauria prou la majoria simple.

Actualment,el grup de JxSí´í disposa de 62 escons a la cambra, a falta de sis per la majoria absoluta, per això requeriria almenys sis vots a favor de la CUP per superar aquesta primera ronda. Si no ho aconseguís, el ple tornaria a reunir-se el dia 7 per celebrar una segona votació, en la qual Mas en tindria prou amb la majoria simple, que implica que almenys dos diputats de la CUP votin a favor i els vuit restants s'abstinguin.

D'altra banda, la Mesa i la Junta de Portaveus van descartar ahir la celebració d'un ple monogràfic al Parlament sobre mesures d'emergència social com demanaven els grups del PSC i Catalunya Sí que es pot. El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es pot, Joan Coscubiela, va acusar JxSí i la CUP d'haver «impedit durant més de cinc setmanes» la convocatòria d'aquest ple i va reconèixer que a aquestes alçades, amb la legislatura en l'aire, «no tindria cap sentit» celebrar-ho ara, per això es va acordar esperar a veure si es «desbloqueja» la investidura.