El síndic investigarà el suïcidi del transsexual que era assetjat a l´escola

CCOO denuncia la «transfòbia» existent en el sistema educatiu i exigeix la protecció dels menors transsexuals en aquest àmbit

29.12.2015 | 07:16

Prop d'un centenar de persones van fer un minut de silenci davant de l'ajuntament de Rubí en memòria de l'Alan. El consistori va convocar el minut de silenci després de la mort del jove dijous passat 24 de desembre, que va ser confirmada per l'associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, després que la mare de l'Alan els comuniqués el fet. «Des de l'ajuntament posem a disposició els recursos municipals per treballar, evitar i prevenir que això torni a passar; nosaltres no teníem coneixement d'aquest cas», va assegurar l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez (PSC). Martínez també va recordar que, si bé les administracions locals no tenen competència en aquest àmbit, a Rubí existeix un servei d'orientació i informació per a homosexuals, bisexuals i transsexuals. efe/Ddg rubí


El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per saber què va fer la Generalitat amb anterioritat al suïcidi d'un jove transsexual que va patir una situació d'assetjament escolar, segons va denunciar la seva família. El Síndic va assegurar que ha sol·licitat informació als departaments d'Ensenyament, Benestar Social i Família i al de Salut per conèixer quines mesures prendre arran del presumpte assetjament escolar patit pel menor.
La Llei 11/2014, aprovada el passat any al Parlament de Catalunya, de garantia dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, atorga al Síndic la funció relativa a la defensa de drets i llibertats en matèria de no-discriminació de les persones LGBTI.
L'associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, va anunciar el dia 25 a la seva pàgina web el suïcidi del jove, Alan, que atribueix a «la pressió i incomprensió en l'àmbit escolar».
Aquest menor va ser un dels primers a Catalunya als quals, a principis de mes, un jutge va autoritzar a canviar el seu nom al DNI i en els documents oficials, després d'un procés en el qual va comptar amb el suport de la seva família.
El Síndic va lamentar «profundament» el suïcidi del jove i vol «evitar que situacions com aquesta es tornin a produir», s'establia en una nota, en la qual fa arribar a la família afectada seu condol i el seu compromís que s'actuarà amb celeritat en l'anàlisi dels fets per evitar la seva repetició.
Arran d'una queixa rebuda anteriorment, el Síndic ja va estudiar la situació dels adolescents LGTBI a les escoles i instituts de Catalunya, i va suggerir que es promoguessin actuacions específiques per tractar aquestes situacions.

Mecanismes de detecció
En concret, va recomanar que s'establissin mecanismes de protocol de detecció i seguiment, que s'apliquessin programes de formació específica per assetjament homofòbic i transfòbic dirigits al professorat, així com programes d'intervenció i de sensibilització cap a la problemàtica que pateixen els alumnes LGTBI.
Per part seva, CCOO va mostrar tot el suport a la família d'Alan i va denunciar la «transfòbia» existent a la societat espanyola «i, en especial, en el sistema educatiu». En una nota, el sindicat va exigir la protecció dels menors transsexuals i una educació inclusiva.
«Una vegada més, la discriminació social que pateixen les persones transsexuals s'ha plasmat de forma cruel i situa el nostre sistema educatiu en el punt de mira: l'assetjament escolar ha acabat amb la vida d'un jove que, simplement, volia viure d'acord amb la seva identitat sentida», argumentava CCOO. Va defensar que l'educació ha d'afavorir la normalització de les diferències i el respecte de la diversitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

Joan Coma (CUP) demana als Mossos d'Esquadra que si el jutge ordena que el detinguin no ho acatin ...

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

Els 37 interns abandonen una vaga de fam iniciada diumenge per demanar la seva llibertat i...

«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

El 24 d'octubre de 1971, les Nacions Unides van lliurar la Medalla de la Pau al músic català


El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

La militància avala el nom del PDECat amb el 86% dels vots

La militància avala el nom del PDECat amb el 86% dels vots

La direcció es mostra "satisfeta" pels suports obtinguts malgrat les dificultats de l'Estat

Enllaços recomanats: Premis cinema