El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha remarcat aquest dilluns que el seu partit no proposarà cap altre candidat per a la investidura que no sigui Artur Mas. "La pilota continua en mans de la CUP, i si no, la decisió la tindran els ciutadans de Catalunya", ha argumentat fent referència a unes eleccions al març, en les quals Rull ha apostat per reeditar la fórmula de Junts pel Sí.

En roda de premsa, el convergent ha acusat la CUP de prioritzar la ideologia, en aquest cas "el socialisme o la revolució", per sobre de la independència. És més, ha constatat que els cupaires s'han convertit en "aliats dels poders fàctics de l'Estat" que volen "fer fora" el president de la Generalitat.

Després d'un dels comitès executius "més participats" dels últims temps, Rull ha comparegut en roda de premsa per deixar clar que CDC no proposarà cap altre candidat a la presidència que no sigui Artur Mas. Ja el mateix Mas, a l'entrada de la reunió, ha mostrat les seves ganes de continuar lluitant i plantant cara, ha dit, als poders de Madrid i també als que des de dins posen les coses "difícils".

Rull ha remarcat que CDC no modificarà la seva voluntat d'investir Artur Mas i ha avisat que després d'una negociació "a fons" i d'haver-se "mogut" en les seves posicions, "la pilota continua en mans de la CUP, i si no la tindran els ciutadans de Catalunya", en al·lusió a unes eleccions al març.

El convergent no ha volgut parlar explícitament d'eleccions, ha dit, perquè dimarts hi haurà reunió de Junts pel Sí i, en paral·lel, compareixença d'Artur Mas després del Consell Executiu. Ara bé, ha insistit que CDC, com a integrant d'aquesta coalició electoral, "no proposarà cap altre nom, ni de dins de Convergència ni de Junts pel Sí, que no sigui el president Artur Mas".

L'argument que ha traslladat, i que el mateix Mas ha fet servir durant la reunió de l'executiva, és que acceptant aquesta exigència dels cupaires es dóna el missatge a la ciutadania que "en aquest procés, qui lidera rotundament és la CUP, aquella formació que té deu diputats i no la que té 62". "Es trasllada un missatge a molts ciutadans que aquella expressió més radicalitzada i menys majoritària a Catalunya agafa les regnes del procés", ha afegit.

Segons Rull, el rebuig dels cupaires al president Mas és un rebuig a tot el que representa CDC, i converteix la CUP "en la gran aliada dels poders fàctics de l'Estat, que volen fer fora el president de la Generalitat".

Segona volta

Les properes eleccions, ha continuat, serien una "segona volta" del 27-S, no un plebiscit, però sí un intent per aconseguir una distribució d'escons que faci "operativa" la majoria independentista que ja existeix al Parlament. En aquest esquema, ha apostat per reeditar la fórmula de JxSí, perquè s'ha demostrat una "eina guanyadora", i més després de veure que tan important era el què en aquest procés com el com.

Rull ha culpat la CUP de fer "erma" aquesta majoria després de setmanes de negociacions. El convergent ha reivindicat que Junts pel Sí "s'ha arremangat, ha negociat honestament i s'ha mogut per fer possible el mandat democràtic del 27-S", però han estat els cupaires, ha continuat, els que han romàs "passius en la majoria dels cassos", esperant "a veure què passa, com si fossin espectadors".

En aquest punt, Rull ha advertit que la independència no es pot construir "sense un altíssim sentit de la responsabilitat i des de l'assumpció de riscos, i assumir el risc de pactar amb aquell que pensa diferent". El convergent ha constatat, en definitiva, una "manca de maduresa gran" en els cupaires, que han prioritzat la ideologia per davant de la independència. "I quan la revolució o el socialisme és més important que la independència, qui acaba decidint és Madrid, sempre", ha reblat.

S'equivoquen els que donen el procés per tancat

El coordinador general de CDC també ha volgut advertir aquells que s'alegren d'aquesta situació. Als dirigents espanyols els ha dit que s'equivoquen si creuen que poden negociar un nou govern deixant aparcat el capítol de Catalunya.

També ho fa Podem, ha continuat, si creu que unes noves eleccions reforcen la via d'un referèndum acordat. Rull ha replicat als partits unionistes que el procés no està "enterrat" encara que hi hagi nous comicis i ha avisat la "caverna mediàtica" que tampoc poden donat per acomplert el seu objectiu de batre Mas.