Artur Mas és l'únic candidat de Junts Pel Sí a la presidència de la Generalitat. Així ho van assegurar fonts d'ERC a l'ACN després de conèixer que la CUP va decidir finalment no investir l'actual president en funcions i davant la petició de la CUP a Junts pel Sí, a qui demanen que "moguin fitxa" o, el que és el mateix, busqui un nou candidat. En la mateixa línia que ERC, dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) van confirmar ahir que "no hi ha candidat alternatiu" a Artur Mas per ser investit president de la Generalitat, per la qual cosa afronta així l'eventualitat que Catalunya vagi de nou a eleccions anticipades.

"No hi ha candidat alternatiu. No és una qüestió de persones, és el que representa", van assegurar a Efe fonts convergents, que afronten així un escenari d'eleccions anticipades a Catalunya, davant les quals Mas seria de nou cartell electoral si aquest no fa un pas enrere i abans del 10 de gener cedeix la investidura a un altre dirigent, com la vicepresidenta Neus Munté. En tot cas, Mas havia dit per activa i per passiva que ell era l'únic candidat possible a la Presidència de la Generalitat i ERC l'havia avalat, per la qual cosa un canvi d'escenari sembla difícil.

Més de tres mesos de negociacions no han servit perquè l'esquerra anticapitalista hagi acceptat que Mas continuï pilotant el procés sobiranista i, si res no canvia en els propers dies, el proper 11 de gener quedaran formalment convocades les eleccions al Parlament. Els nous comicis haurien de celebrar-se el dissabte 5 de març seguint la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que s'ha seguit en totes les convocatòries electorals a Catalunya. L'Estatut, però, preveu que la jornada electoral es faci amb un marge d'entre 40 i 60 dies des de la convocatòria d'eleccions.

ERC, per la seva banda, ha convocat l'executiva nacional per a avui a la tarda per analitzar les conseqüències del 'no' de la CUP a Mas i decidir com afronta el partit les més que probables eleccions del març. Els republicans no eren inicialment partidaris de compartir candidatura amb CDC, tot i que al final van acabar acceptant la creació de Junts Pel Sí com a plataforma per a un plebiscit que consideren que va guanyar l'independentisme.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, té en les mans una altra de les decisions que caldrà prendre en els pròxims dies. S'ha de celebrar un ple d'investidura sabent que cap candidat té opció de sortir escollit? El Parlament havia habilitat per a avui a la tarda o dimarts al matí per poder fer un nou debat d'investidura en cas que la CUP acabés acceptant Mas. Ara la presidenta haurà de decidir si és adient o no convocar el Ple tot i saber que ningú reuneix la majoria suficient per ser investit.

Davant la possibilitat d'uns nous comicis, un dels dubtes és la continuïtat de Junts Pel Sí i si ERC formarà part de la candidatura amb CDC o anirà per lliure.

Per altra banda, alguns sectors de la CUP estarien ja plantejant la possibilitat d'anar a les noves eleccions de la mà de Catalunya Sí que es Pot, que en les eleccions generals va obtenir uns molt bons resultats sota la marca de Podem. De desitjar-ho, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, podria tenir un paper determinant.