La primera conseqüència política del no a la investidura de Mas anunciada diumenge només es va fer esperar un dia. Ahir es feia públic -tot i que el mateix diumenge corria el rumor- que el que va ser cap de llista de la CUP-Crida Constituent i actual president del grup parlamentari, Antonio Baños, plega i renuncia a la seva acta de diputat. En una carta dirigida a la formació anticapitalista, Baños assegura que no se sent «capaç de defensar la decisió de la CUP» després de les negociacions entre la seva formació i JxSí. El fins ara diputat diu que renuncia a l'acta i deixa el Parlament únicament per «motius polítics» i que la decisió presa pel Consell Polític de la CUP és «una postura política discrepant amb les idees i objectius pels quals vaig decidir presentar-me».

«Me'n vaig perquè em sento incapaç de defensar la postura adoptada majoritàriament aquell dia», diu a la carta. En la missiva, Baños assegura també que el seu pas «per la política» tenia «només un sol sentit i objectiu: que aquesta legislatura fos la de la ruptura irreversible amb l'Estat espanyol i que, a més, la construcció de la República es fes des d'un procés constituent popular i social». «Aconseguida la majoria independentista el 27-S, vaig entendre que el mandat explícit del país era encetar, sense dilacions ni dubtes, la ruptura amb l'Estat espanyol. Per aquest motiu, jo em trobava entre els partidaris d'acceptar la proposta d'acord de JxSí i votar la investidura del seu candidat», diu, tot ressaltant que «és evident que no he pogut o sabut complir aquest mandat i per això marxo, he d'admetre-ho, amb un sentiment de frustració personal molt viu que no puc amagar».

Per acabar, el fins ahir diputat assegura que està «convençut que la República catalana és l'únic camí per aconseguir la transformació social del país i per això estic convençut que, si anem a eleccions anticipades, l'enfortiment de la base social de l'independentisme serà una tasca de la qual els que volem la República no ens podrem sentir deslligats». Una tasca en la qual diu que seguirà col·laborant com ha fet des que va arrencar el procés.

La formació li dóna suport

Des de la CUP, van emetre un comunicat per fer pública la carta del diputat, tot assegurant que «com no podia ser d'altra manera, respectem plenament la seva decisió i ens sap molt de greu». «Entenem que aquesta ha estat una de les decisions més difícils que la CUP ha hagut de prendre mai, que ens falten mans per construir la república catalana i que en aquest llarg i complicat camí tots som necessaris», diuen. Malgrat això, admeten que la CUP «els darrers mesos ha patit molt, però s'ha recolzat sobre la seva gent i la seva assemblea per decidir des de baix i a l'esquerra, per reivindicar una manera de fer diferent, més democràtica, més coherent, i gens senzilla». «Sabem que ahir no podíem satisfer a tothom, tampoc a tota la nostra militància, però per nosaltres això és només un altre revolt, el darrer de molts, en el nostre compromís ferm amb la independència dels Països Catalans, socials, feministes i ecologistes», conclouen al comunicat.

Per la seva banda, Súmate va agrair-li també el «compromís que ha demostrat» i diu que «l'esperen» de tornada a l'entitat de la qual forma part. «Com saps, Súmate és casa teva i nosaltres els teus companys de batalla. Fos quina fos la teva decisió, hauria estat l'encertada ja que mai et mous ni t'has mogut pel benefici personal», afirmen.