El?Suprem rebutja que la gelosia pugui ser considerada un atenuant

Descarta rebaixar la pena de 14 anys de presó per a un home per apunyalar la dona a Barcelona

05.01.2016 | 07:08

El Tribunal Suprem va confirmar la condemna a 14 anys de presó que li va imposar l'Audiència Provincial de Barcelona a un home de nacionalitat xinesa que va apunyalar la seva dona al mig del carrer, després de rebutjar la gelosia com a atenuant d'arravatament o obcecació.
«Qui se situa en el pla injustificable de la prepotència i la superioritat no pot pretendre que la seva conducta es vegi beneficiada per un reconeixement de la disminució de la seva imputabilitat o culpabilitat», dictamina el Suprem en la seva sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Julián Sánchez Melgar.
D'aquesta manera, la Sala Penal del Suprem reitera la seva doctrina que la gelosia no justifica, amb caràcter general, l'aplicació de l'atenuant d'arravatament o obcecació en les agressions de violència de gènere, «sobretot en casos de divorci en els que, per definició, reneix el dret de tots dos cònjuges a refer un projecte propi de vida afectiva».
«Hem dit reiteradament que la gelosia no pot justificar l'atenuant d'obrar per un impuls d'estat passional, ja que excepte els casos en què aquesta reacció tingui una base patològica perfectament provada, les persones han de comprendre que la lliure determinació sentimental d'aquelles altres amb les que es relacionen no pot comportar l'exercici de cap violència en matèria de gènere», recorden els magistrats.
Per tant, per al Suprem, no pot acceptar-se com a digna de protecció una conducta que no fa més que perpetuar una desigualtat de gènere, privilegiant injustificades reaccions colèriques, i per això rebutja el recurs de l'acusat en el qual demanava l'aplicació de la gelosia com a atenuant.
Segons els fets provats de la sentència de l'Audiència de Barcelona, ??ara confirmada, l'home, PB, va atacar en dues ocasions la seva exdona a l'abril de 2013, després que al febrer del mateix any la relació que els unia finalitzés per decisió d'ella.
L'agressió més greu, per la qual ha estat condemnat a 9 anys de presó per delicte d'homicidi en grau de temptativa amb l'agreujant de parentiu, es va produir en un carrer de Barcelona, ??on l'home va apunyalar la seva exparella a la cara, el coll i el tronc, causant-li un perjudici estètic important que l'afecta a l'exercici de la seva professió de cambrera. A això se li va sumar una altra condemna de 3 anys i 6 mesos per un delicte de lesions amb instrument perillós i una altra d'un any i mig de presó per delicte d'amenaces greus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

Un funcionari ha lliurat la notificació aquest dimarts a la presidenta del Parlament, que té tres...

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

Joan Coma (CUP) demana als Mossos d'Esquadra que si el jutge ordena que el detinguin no ho acatin ...

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

Els 37 interns abandonen una vaga de fam iniciada diumenge per demanar la seva llibertat i...


«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

El 24 d'octubre de 1971, les Nacions Unides van lliurar la Medalla de la Pau al músic català

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

Enllaços recomanats: Premis cinema