El ministre espanyol de Defensa en funcions, Pedro Morenés, va reivindicar ahir el paper de la cúpula de les Forces Armades i la Guàrdia Civil, com a «eina lleial i eficaç» del govern espanyol a l'hora de «garantir el futur d'Espanya i de l'Estat de Dret, plasmat en la nostra Constitució, i que sosté la nostra unitat i democràcia».

Així ho va expressar davant dels monarques i la plana major de l'Exèrcit espanyol durant la celebració de la Pasqua Militar. Per la seva part, el rei Felip VI va obviar la qüestió catalana, a diferència del missatge institucional nadalenc, en què s'hi va referir abastament.

Des de Barcelona, l'inspector general de l'Exèrcit va mostrar el seu compromís de «servei» a la societat espanyola així com de «suport» a les autoritats institucionals.

El màxim representant de l'Exèrcit a Catalunya va assegurar que els atemptats jihadistes, particularment els perpetrats recentment a París i Mali, evidencien la necessitat de plantar cara a una amenaça terrorista «que fa perillar les nostres llibertats». Les Forces Armades, va indicar, seguiran participant de les missions internacionals en favor de la seguretat i prevenció així com en tasques de cooperació per vertebrar països que constitueixin un «desequilibri» per a la pau global.

En aquest context, Ricardo Álvarez-Espejo García va subratllar que els riscos a què han de fer front els efectius en missions internacionals «aconsellen adaptar i modernitzar, amb continuïtat, l'equip i el material». «Una retallada pressupostària excessivament duradora podria comportar una bretxa tecnològica i de material que faria ineficaç la nostra garantia per enfrontar-se amb garanties a aquestes amenaces», va ressaltar Álvarez-Espejo.