L'organització independentista Poble Lliure, integrada en la CUP i favorable a l'acord amb JxSí, va qualificar ahir d'«error greu» la decisió de la CUP de no facilitar la formació de govern a Catalunya recolzant la investidura d'Artur Mas. Argumenta que aquesta decisió «incompleix la promesa electoral de ser l'accelerador i la garantia del procés independentista» i que, si la CUP era decisiva, es proclamaria la República Catalana, va informar en un comunicat a la seva pàgina web sota el títol «Malgrat els entrebancs, la lluita per la independència continua».

El corrent no oficialista de la CUP va alertar que es «posa en perill l'acumulació de forces obtinguda pel moviment independentista fins al 27S», encara que també va responsabilitzar a CDC i ERC acusant-los d'interessos partidistes. En tot cas, subratlla Poble Lliure, «fins diumenge tenen l'oportunitat de rectificar». Per altra banda, respecte d'un possible avançament electoral, l'organització adverteix que «no acceptarà cap proposta que suposi rebaixar el contingut independentista de la CUP». Tampoc acceptaran substituir «l'objectiu estratègic de la independència per un hipotètic referèndum unilateral», que -segons Poble Lliure.

Segons Poble Lliure, CDC i ERC «han estat més interessades en la seva batalla particular per l'hegemonia dins del camp independentista que a facilitar una investidura i acord de govern». En tot cas, subratlla Poble Lliure, «fins diumenge tenen l'oportunitat de rectificar».

L'organització considera paradoxal que Artur Mas critiqui «la falta de sentit de país» de la CUP, quan podria aplicar el mateix retret a CDC, i va recordar a la seva formació i als republicans que tenen fins a aquest diumenge per rectificar.

La formació en el seu escrit reconeix la «part de responsabilitat» de Poble Lliure . El corrent sobiranista fa autocrítica «per haver reaccionat massa tard quan es veia que les negociacions s'estaven centrant obsessivament en el nom d'una persona, una perspectiva reduccionista». «La sensació és que para molta gent el procés negociador entorn de tres eixos -full de ruta independentista, procés constituent i pla de xoc social- ha estat una excusa, ja que s'ha repetit una vegada i una altra que, si JxSí canviava de candidat, hi hauria acord», va exposar el corrent Poble Lliure.

Erosió de l'independentisme

Per altra banda, respecte d'un possible avançament electoral, l'organització cupaire adverteix que «no acceptarà cap proposta que suposi rebaixar el contingut independentista de la CUP». Tampoc acceptaran substituir «l'objectiu estratègic de la independència per un hipotètic referèndum unilateral», que -segons Poble Lliure. «Només serviria per erosionar encara més l'hegemonia independentista, un objectiu prioritari dels dirigents d'En Comú Podem».

Segons Poble Lliure, el referèndum seria una repetició del 9N de 2014, no tindria molta més participació que la consulta, i «solament serviria per erosionar encara més l'hegemonia independentista», la qual cosa és un objectiu prioritari, al seu judici, per als dirigents de EnComúPodem.

Van finalitzar agraint la tasca del cap de llista, Antonio Baños, que va dimitir per estar en desacord amb la decisió de no investir a Mas: «Segur que, amb ell i persones com ell, construirem la República Catalana independent».

Poble Lliure va cridar a les organitzacions i persones que han defensat el «perillós escenari actual», i sobretot a Crida Constituent, a gestionar la nova situació i responsabilitzar-se de les seves conseqüències.