El president català en funcions, Artur Mas, està abocat a convocar dilluns eleccions després d'un nou fracàs negociador en la reunió d'ahir entre Junts pel Sí i la CUP, formacions que no van aparèixer públicament per evitar donar per enterrat un acord que només podria salvar-se avui in extremis.

La negociació, estancada des de fa més tres mesos principalment pel distanciament sobre la investidura Artur Mas, no es va desencallar tampoc ahir, el dia que el coordinador general de CDC i negociador de JxSí, Josep Rull, havia fixat com l'últim intent per arribar a un acord o la reunió «definitiva».

Les entitats sobiranistes, amb l'Assemblea Nacional Catalana -ANC- al capdavant, van fer un últim esforç de mediació, i fins i tot el president de l'ANC, Jordi Sánchez, va subratllar la «represa del diàleg», en la que veu «un fil, un bri d'esperança» per avui, últim dia per convocar un ple diumenge -els treballadors del Parlament estan en preavís- i evitar dilluns la convocatòria automàtica de noves eleccions a Catalunya.

Així, llevat de sorpresa d'última hora, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, es veurà obligat per llei a signar dilluns el decret de convocatòria d'eleccions per al 6 de març, data «més probable», segons Mas.

En un últim esforç fallit, els negociadors de la CUP Eulàlia Reguant, Gabriela Serra i Hugo Alvira, i de JxSí Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Marta Rovira es van tancar durant poc menys d'una hora a la seu de l'ANC, que va exercir de mediador amb "mnium i l'Associació Catalana de Municipis.

Cap dels negociadors de les dues forces independentistes va fer declaracions i va ser el president de l'ANC, Jordi Sánchez, qui va oferir una conferència de premsa al final del partit, en la qual va anunciar que les entitats mediadores es retiraven de la negociació.

Trobada «definitiva»

Sánchez va confirmar que Junts pel Sí i la CUP no van aconseguir un pacte sobre la investidura de Mas, en la que era considerada la reunió «definitiva», ni tampoc s'han dotat d'un «escenari concret» sobre el qual construir un acord, atès que van rebutjar les dues propostes de l'ANC: una assemblea d'electes i una consulta ciutadana com a possibles mecanismes per ratificar el nom del president català.

En tot cas, Sánchez va constatar que «el clima de diàleg existeix» entre Junts pel Sí i CUP de manera que encara queda «un fil, un bri d'esperança». La CUP, que abans de la reunió va retreure a JxSí falta de voluntat política per arribar a un acord, van indicar després de la trobada que seguiran treballant, encara que mantenen que hi ha d'haver un candidat alternatiu a Mas. No obstant això, el líder de CDC no renuncia a abandonar el càrrec i dijous a la nit en una entrevista televisiva, en un to desafiador a la CUP i a altres partits que es posen en contra seu, va avisar que el seu compromís de retirar-se en el termini de 18 mesos caurà si el «veten». També Mas va avançar que «el més normal» seria que fos candidat en les més que probables eleccions del 6 de març.

Des d'ERC, el número dos al Congrés, Joan Tardà, va tornar a advertir en una entrevista en 8tv que «el preu del desacord serà enorme» i va suggerir de nou que Mas faci «un pas al costat», quedant-se en el Govern, perquè «una persona del seu partit polític» sigui president, en al·lusió a Neus Munté. De la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va posat com a exemple el Papa a l'hora de reclamar «generositat» i «diàleg» per aconseguir un acord entre JxSí i la CUP que faciliti la investidura, uns atributs que de moment no han aconseguit desencallar la investidura.