El líder parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, ha advertit avui al pròxim president català, Carles Puigdemont, que "ni vostè ni ningú iniciarà cap procés de ruptura de Catalunya", i ha emplaçat els socialistes a facilitar un pacte de Govern amb el PP per frenar l'independentisme.

En l'arrencada del seu discurs durant el ple d'investidura al Parlament, Albiol ha estat contundent amb el pròxim president català: "Li ho dic mirant-li als ulls: ni vostè ni ningú iniciarà cap procés de ruptura", ha advertit, lamentat el "debat exprés" d'investidura en el qual "és segurament un dels dies més tristos de la dignitat de Catalunya".

Dirigint-se a "tots els catalans i espanyols", Albiol ha "garantit que des d'aquesta cambra ningú coartarà les llibertats ni la democràcia de tots els que no apostem per la independència o les aventures".

"Escolti, senyor Puigdemont -ha prosseguit-. Garantirem que Catalunya seguirà sent Espanya. Mal que li pesi a vostè i als seus companys de candidatura i viatge, ningú no ens dividirà ni separarà".

Com també ha subratllat que el PP, "des del respecte a la Constitució i l'Estatut", farà una oposició "lleial i responsable", però "si s'intenta avançar pel camí de la ruptura, pararem els peus a qui pretengui trencar el que ens uneix".

El líder popular ha avisat Puigdemont, qui "passava per aquí i l'han trucat a última hora", que en el seu discurs ha "defensat propostes al marge de la legalitat i en contra del sentit comú", i ha admès que "tem" que "no estarà a l'altura de les circumstàncies".

"No podem tenir esperances en qui cataloga a l'Estat espanyol com claveguera. No podem acceptar que algú assenyali que aquells que no ens sentim independentistes som invasors", li ha retret.

Però si bé ha suggerit que la via independentista "morirà" perquè és "il·legal", "no té aliats més enllà de la CUP i els seus amics de Bildu" i "va en contra del pluralisme i la majoria de catalans", ha deixat clar en qualsevol cas que "la fermesa i voluntat clara del Govern del PP no ho permetrà".

És per això que ha considerat "del tot necessari que el Govern pugui fer front" a l'independentisme amb un "govern fort i estable, que representi a la majoria del país per respondre al més que probable desafiament independentista".

"Vull demanar-li als diputats del PSC que treballin en aquesta direcció. En aquests moments, Espanya i Catalunya necessita que els que tenim responsabilitat de govern deixem de banda les diferències i treballem en el que resulta urgent i prioritari i no el que ens separa. I l'urgent és evitar que el nou Govern iniciï el procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya", ha afirmat.

Albiol ha afegit a més que el PP considera que Catalunya "no té un bon model de finançament, és cert", i "ara que la situació dels comptes públics s'ha equilibrat, es pot plantejar un de nou, més just i que doni més recursos per afrontar les prioritats de Catalunya".

Però que al mateix temps, ha remarcat, "no pretengui marcar un fet diferencial amb altres territoris" ni anar dirigit "a activitats que no són prioritat d'immensa majoria de catalans".

"Si anem en aquesta direcció, el PP està disposat a anar de la mà amb aquells que plantegen des de la legalitat, la solidaritat i la responsabilitat aquest plantejament", ha sentenciat.