L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van celebrar l'acord d'investidura al qual van arribar Junts pel Sí i la CUP per investir al nou president de la Generalitat. En un comunicat, l'ANC celebrava que es pugui formar govern per "tirar endavant el mandat democràtic" sorgit de les eleccions catalanes del passat 27 de setembre; mentre que Òmnium Cultural, en un altre comunicat, va agrair a "les dues coalicions que hagin demostrat sentit d'estat, unitat d'acció i generositat en un moment clau per al procés i per al país".

L'ANC va valorar "molt positivament tot l'esforç per aconseguir que aquest acord estigui precedit d'una sèrie de pactes que enforteixen a aquest nou govern que ens ha de portar fins a la República Catalana". L'ANC va animar al nou govern a impulsar i desplegar la declaració aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre i "ens comprometem a donar-li tot el suport des de la societat civil". "A partir d'aquest moment -afegeix l'ANC- continuarem treballant per ampliar encara més la majoria social favorable a la independència".

A l'altra banda de l'ANC i Òmnium, hi ha Societat Civil Catalana (SCC), contrària a la independència de Catalunya, que va qualificar d'"anomalia democràtica" el pacte. L'entitat va titllar d'inèdit cas de "transfuguisme institucional" perquè dos diputats de la CUP passin a la disciplina del grup parlamentari de Junts Pel Sí. Per a SCC, la designació de Puigdemont com a candidat a la Presidència de la Generalitat "implica que aquesta institució se?guirà sent incapaç de representar al conjunt dels catalans" per ser president de l'Associació de Municipis per la Independència.