Divendres al matí, Carles Puigdemont va presidir l'última reunió de govern com a alcalde de Girona, al costat de regidors i càrrecs de confiança. Òbviament, els assistents li van preguntar pel tema del moment: "Hi haurà acord d'última hora amb la CUP, o anirem a eleccions?", van voler saber. "Haurem d'esperar", va respondre ell, sense entrar en més detalls. Com a president de l'AMI havia participat en les reunions de negociació de l'última setmana, i sabia que el seu nom s'havia posat sobre la taula. Semblava, però, una possibilitat molt remota.

Malgrat que els esdeveniments s'han precipitat aquest cap de setmana, Artur Mas ja havia comentat feia unes setmanes a Puigdemont que, si finalment acabava fent el famós "pas al costat", ell podia ser una bona alternatiava per succeir-lo. Tot i això, el nom de l'alcalde de Girona no va transcendir al llarg de les negociacions amb la CUP, i això que no van ser pocs els que es van posar sobre la taula: Neus Munté, Raül Romeva, Muriel Casals i Oriol Junqueras. Puigdemont, en canvi, es va mantenir sempre en un discret segon terme. Només un cercle molt reduït, d'extrema confiança, sabia que hi havia aquesta possibilitat sobre la taula. Tot estava supeditat, tanmateix, a la voluntat de Mas.

Les reunions entre Junts pel Sí i la CUP van semblar infructuoses durant tota la setmana. Una setmana que, com a alcalde, va ser especialment dura per a Puigdemont, amb el descobriment del cadàver d'un infant en un pis de la ciutat just la nit de Reis. Divendres al matí, després de presidir la reunió de govern, va oferir la seva última roda de premsa com a batlle: la presentació del Girona 10. En acabar, es va acostar a saludar els periodistes, que el van abordar per saber com anaven les negociacions. Puigdemont va respondre amable però amb vaguetats, va repetir un "ja ho veurem" i es va allunyar amb mig somriure misteriós. Va semblar obvi que sabia alguna cosa, tot i que pocs podien imaginar el que realment s'estava coent. A nivell intern, Mas ja havia donat alguns senyals que podia retirar-se, tot i que la decisió encara no estava presa.

Després de fer-se la fotografia de rigor amb els impulsors de Girona 10, Puigdemont va marxar cap a la tarda a Barcelona per participar en la reunió auspiciada per l'ANC entre CUP i Junts pel Sí. Semblava la darrera oportunitat perquè arribessin a una entesa, però al cap de poc més d'una hora va sortir l'ANC dient que no s'havia arribat a cap acord.

Mas, però, encara tenia un as a la màniga. Fent gala de l'hermetisme que sempre l'ha caracteritzat, va parlar amb en Puigdemont per comunicar-li que estava disposat a fer "un pas al costat" i que li cedia el repte de la presidència. Paral·lelament, van seguir els contactes amb la CUP per fer-los nova proposta i negociar les contrapartides.

Dissabte al matí, tot es va precipitar. Puigdemont estava a Girona, on va dinar en un cèntric self-service, a mig camí entre l'Ajuntament i casa seva. Estava enganxat al mòbil. I és que va ser a primera hora de la tarda que el seu nom va començar a córrer per les xarxes socials com a possible alternativa a Mas, juntament amb el de la vicepresidenta Munté. Nervis i estupor entre els cercles de Convergència a Girona, tant per als pocs que n'estaven al cas com per als que els va agafar per sorpresa. Els grups de whatsapp van començar a treure fum.

Dissabte a la tarda, Puigdemont va ser cridat al Palau de la Generalitat. Hi va entrar en un cotxe oficial de vidres tintats, de manera que no se'l va poder veure. Tot i això, el seu nom sonava cada cop amb més insistència. L'acord semblava imminent.

Acabada la reunió, i en el poc temps que li va quedar abans que Mas compareixés per anunciar la seva retirada, Puigdemont va tenir temps de fer unes breus trucades per anunciar a la família i cercles més pròxims que es convertiria en el proper president de la Generalitat.

A les set, l'alcalde gironí va assistir a l'executiva de Convergència, on es va ratificar la decisió. Aquí es van poder prendre les seves primeres imatges com a futur president: sense corbata, amb un mocador al coll i la cara de tot just estar assumint la nova situació. Malgrat que els periodistes l'esperaven a la sortida, no va fer cap declaració: els va demanar que s'esperessin al discurs d'investidura, ahir, al Parlament. Un discurs que va estar preparant durant tota la nit i bona part del matí. I que, tal com va reconèixer, no va poder ser tan lluït com a ell li hauria agradat per la manca de temps per preparar-lo, però on no va oblidar la referència a Girona.

Avui, Puigdemont s'acomiadarà de l'Ajuntament que ha governat des de 2011 i on ha estat regidor des de 2007. Després, es reunirà amb els regidors del grup municipal de CiU per debatre la seva successió. Abandonarà així el seu despatx de la plaça del Vi per convertir-se en el nou inquilí del Palau de la Generalitat.