Passen pocs minuts de les 10 del matí i a la plaça de la Vila d'Amer pràcticament no hi ha ningú. Bufa un vent gèlid i molest que fa que, la poca gent que ha sortit al carrer, busqui refugi als tres bars que hi ha oberts. D'entrada, la plaça recorda la de Soronelles, el poble de ficció de la pel·lícula Ocho apellidos catalanes per la quantitat d'estelades que llueixen als balcons. Es reparteixen quasi a parts iguals amb els domassos que pengen recordant que Amer és vila gegantera.

Poques hores abans la plaça Porxada presentava un aspecte ben diferent. Una convocatòria improvisada a través de Facebook convocava tots els vilants a concentrar-s'hi per celebrar amb cava i, és clar, també amb els populars capricis que han fet famosa la pastisseria dels Puigdemont. No cada dia se celebra que el president de la Generalitat és un dels seus veïns. Fins i tots els grallers es van afegir a la festa.

En un dels bars hi ha un grup de ciclistes -entre els quals hi ha dos professors de la Universitat de Girona- que com cada diumenge han sortit a fer ruta. En aquesta ocasió, fins a Sant Climent, una de les rutes quasi obligatòries dels ciclistes i aficionats al mountain bike. Diuen que aprofitaran que són allà per anar a comprar els croissants a la pastisseria Puigdemont.

De fet, la pastisseria dels pares del nou president de la Generalitat -coneguda popularment com a Can Crous- és un dels pocs locals on hi ha una certa animació. Molts són els amerencs que, des de primera hora del matí, han volgut felicitar de forma personal els germans i pares de Puigdemont.

La germana del president, l'Anna, atenent a la pastisseria.

És un no parar. L'Anna, una de les germanes del nou president, està darrere el taulell i fa mans i mànigues per atendre els clients, el telèfon i els whats app que li arriben. Amb una cara que irradia emoció explica que ha pogut parlar breument per telèfon amb el seu germà i que està convençuda que la seva elecció com a president serà bona per a Catalunya. "Si a la resta del país la gent està tan contenta com aquí, segur que tot anirà bé".

L'Anna es preparava per anar a la tarda al Parlament per seguir en directe el debat d'investidura. Inicialment, els pares no hi anaven perquè ja són grans i, a més, la mare s'està recuperant d'una delicada intervenció quirúrgica. Demà, però, sí que esperen que la major part de la família es pugui desplaçar fins al Palau de la Generalitat per presenciar l'acte de presa de possessió.

La pastisseria dels Puigdemont es troba situada al carrer Sant Miquel. Damunt dels taulells encara hi ha torrons -una altra de les especialitats juntament amb els capricis- i a la botiga al migdia les pastes se serveixen a la mateixa velocitat que la rebosteria i les felicitats. Hi ha qui només entra per treure el cap per la porta i cridar: "enhorabona" o "felicitats".

La meitat del local està dedicada a forn i obrador i la resta fa les funcions d'estanc del poble i punt de venda dels diaris. Ahir, a les 11 del matí les edicions de Diari de Girona i el Punt estaven ja esgotades i només quedaven alguns exemplars dels diaris barcelonins. La Berta Molins i Puigdemont -la seva mare és cosina del nou president- explicava que mai un diumenge havien venut tan ràpidament.

Als bars no hi ha cap altre tema de conversa que l'elecció de Puigdemont. Tot plegat, dissabte a la tarda, la notícia va córrer entre la incredulitat i la sopresa i molts amerencs es van concentrar davant els televisors dels bars un cop havia acabat el partit del Barça. Ahir, en un ambient més tranquil hi havia qui comentava que a veure si ara que Amer té un veí com a president de la Generalitat es resol d'una vegada per totes la millora de la carretera, coneguda com la carretera de la Vergonya pel seu estat i per l'elevada sinistralitat.

En un terme similar s'expressava l'Elena Carbonés, veïna d'Amer, que deia que era un dia històric per a la localitat i que ella mateixa així ho havia intentat transmetre al seu fill petit, en Tarek. "Això és històric", deia mentre recordava com s'havia emocionat dissabte a la nit durant la concentració espontània que van protagonitzar els veïns.

Assegudes en una de les terrasses d'un dels bars hi ha dues veïnes: Francesca Triadó i Carme Pujolràs. Totes dues coincideixen que és un orgull per a Amer tenir el nou president de la Generalitat i recorden que "a en Carles sempre, des de molt jove, li ha agradat la política". Asseguren també que aquest fet ha portat molta il·lusió al poble. "Ara serem coneguts i tot", diuen entre rialles.

A 2/4 de 12 del migdia era l'hora de la missa. L'afluència era l'habitual de cada diumenge però es respirava un ambient d'alegria. L'església del monestir està situada al davant mateix de la casa natal de Josep Maria de Porcioles, exalcalde de Barcelona i fill il·lustre d'Amer.

El pare del president català, en Xavier Puigdemont, ha anat a missa acompanyat pel seu germà, en Josep, que va ser el primer alcalde democràtic d'Amer entre el 1979 i el 1983. Ahir, a la missa se celebrava el baptisme de Jesús, com és tradicional cada diumenge primer després de Reis. A la sortida, tothom es volia acostar a Xavier Puigdemont per felicitar-lo.

També hi havia l'alcaldessa d'Amer, Maria Rosa Vila, convergent, que mostrava la seva sorpresa per l'elecció de Puigdemont i per la rapidesa amb què es van anar produint els fets dissabte a la tarda. "Me'n vaig assabentar per la premsa", ens va explicar. A més, destacava que Puigdemont és la persona perfecta per liderar el procés d'independència i es mostra convençuda que "no decebrà". L'alcaldessa d'Amer no té cap petició especial cap al nou president. "Ara no tenim cap prioritat, però segur que alguna cosa li demanarem".

Mentrestant, els veïns i veïnes d'Amer busquen un racó de sol per seguir fent petar la xerrada amb un únic tema de conversa: Carles Puigdemont. "És un gran catalanista", destaca un veí i tots coincideixen que és un orgull per a Amer.

L'oncle de ?Puig?demont, en Josep, que va ser alcalde, igual que el besavi, comenta de manera distesa que la feina que ha fet "en Carles com a alcalde de Girona li haurà suposat un bon esglaó" i posa de relleu que "és molt independentista i això potser li portarà algun problema tot i que estic segur que ho sabrà trampejar perfectament".

L'exalcalde d'Amer creu que el seu nebot està perfectament capacitat per assumir una responsabilitat d'aquestes característiques perquè "és molt pactista" i sabrà entendre's amb altres forces polítiques.

Arriba ja l'hora d'anar als bars de la plaça a fer un vermut ràpid i dinar aviat perquè molts veïns asseguren que a la tarda es volen asseure davant la televisió per se?guir el debat d'investidura i veure com un dels "nostres" és investit el 130è president de la Generalitat.