El president electe de la Generalitat, Carles Puigdemont, prendrà possessió demà del càrrec amb el Govern ja perfilat i després que avui la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que havia demanat audiència amb el Rei, hagi informat finalment de la investidura per correu electrònic.

Forcadell havia sol·licitat audiència amb el rei Felip VI per informar de la investidura de Puigdemont, però finalment l'ha transmès aquest migdia oficialment en una comunicació que ha fet per escrit, a petició de la Casa Reial, i que s'ha enviat per correu electrònic.

Després d'aquesta formalitat, que es pot fer per via telemàtica o presencial, serà demà a les 19:00 hores quan Puigdemont es convertirà formalment en el 130è president de la Generalitat.

El nou president ha replicat a les advertències del cap del Govern central, Mariano Rajoy, del que ha dit que ostenta el seu càrrec "en funcions i fa declaracions en funcions" i, també, representa un "projecte que s'acaba".

Després de renunciar a l'alcaldia de Girona, Puigdemont s'ha reunit al Palau de la Generalitat amb Artur Mas -que ha dedicat avui part del dia a fer caixes al seu despatx- per iniciar el traspàs i acabar de perfilar el govern que ja havien acordat CDC i ERC.

Una reunió en què estava també el líder d'ERC i futur vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, qui ha lliurat la llista de noms que proposa Esquerra per a consellers.

Un executiu en el qual tindran també molt pes Neus Munté com a consellera de Presidència i portaveu, càrrec des del que coordinarà l'àrea social, i Raül Romeva, un altre "macroconseller" titular d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals.

La CUP s'ha compromès a donar estabilitat a aquest govern amb mecanismes com la cessió de dos dels seus diputats perquè treballin en els espais de deliberació de JxSí.

Dos parlamentaris que podrien ser rotatoris, segons ha plantejat portaveu de la CUP, Anna Gabriel, que ha revelat avui que en un moment tens de les negociacions algú de JxSí els va dir que "un israelita -en al·lusió a Artur Mas- val més que deu palestins".

Abans que el nou gabinet comenci a caminar, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha avisat a Puigdemont que el TC té capacitat per fer complir les seves resolucions i que "qualsevol càrrec públic" que les incompleixi haurà d'atenir-se a conseqüències administratives i fins i tot penals.

Puigdemont podria ser objecte de les sancions previstes en la reforma del Constitucional o acusat penalment per desobeir a aquest tribunal, en el cas que promogués la declaració de ruptura amb Espanya del Parlament, sense necessitat de ser advertit, segons han informat fonts no oficials del Constitucional.

De la seva banda, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha recordat que la Guàrdia Civil, des de la seva "neutralitat política", és un dels instruments dels quals disposa el Govern per fer complir la llei.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha ofert de la seva banda "diàleg", "diàleg" i "diàleg" al nou president de la Generalitat, des de la "legalitat constitucional", i ha demanat formalment a Mariano Rajoy que "faci el mateix".

A Catalunya, el president del grup del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, ha anunciat que avui contactarà amb els líders de Ciutadans, PSC i CSEP per actuar de forma "coordinada" davant l'"amenaça rupturista".

"No és hora de fronts, és hora de construir ponts", ha respost el líder del PSC, Miquel Iceta.

De la seva banda, líder de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas (C's), ha assegurat que "és necessari" un "pacte d'Estat" per governar Espanya, encara que creu que "no es podrà mantenir la fórmula que ha volgut fer el PP durant quatre anys perquè no ha servit".

A l'espera que s'acabi de confeccionar el Govern i que els nous consellers prenguin possessió dimecres, els noms d'ERC en el gabinet seran Toni Comín (Salut), Dolors Bassa (Benestar i Treball) i Carles Mundó (Justícia).

Es perfilen com consellers de CDC el coordinador general del partit, Josep Rull, en la cartera de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila en Cultura, Meritxell Borràs en Ensenyament i Jordi Jané a Interior.

Més noms que podrien entrar en l'executiu són Toni Castellà (ex d'Unió) o Oriol Amat (independent de Junts pel Sí) en l'àmbit d'Universitats i Coneixement del Govern.