El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que no l'interessa el que pugui dir Mariano Rajoy, ja que només és el president en funcions. «Mariano Rajoy és president en funcions, per tant fa declaracions en funcions. No m'interessa el que digui un projecte que s'acaba, sinó el que ha de venir», va afirmar. I va afegir:?«Bé, si és que en ve algun, perquè de moment, els deures que hem fet a Catalunya a Espanya encara no els han fet».

Després que Rajoy comparegués diumenge d'urgència per garantir -per si algú en tenia algun dubte- que plantarà cara al procés sobiranista i que no permetrà un incompliment de la llei en contra de la Constitució, Puigdemont va recordar que Rajoy no ha estat investit president, sinó que ho és en funcions, i va recordar que PP, PSOE, Ciutadans i Podem encara no han arribat a cap acord de govern.

Rajoy va assegurar que a l'Estat «no li faltarà fermesa i determinació per seguir defensant la unitat d'Espanya, la sobirania del poble espanyol i la convivència democràtica que empara el nostre projecte comú». Davant d'això, Puigdemont assegura que no està espantat: «No tinc res a témer. Com a alcalde de Girona ja els he conegut, hem estat investigats per l'Audiència Nacional pel suport de l'Ajuntament a la declaració de sobirania de Catalunya». Aquest no ha estat, ni molt menys, el seu únic desencontre amb l'Estat. L'any 2012, per exemple, l'Ajuntament de Girona i el de Figueres van tenir problemes per haver organitzat trens per assistir a la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona. També el va denunciar per no penjar la bandera espanyola a la façana de l'ajuntament i per haver declarat la ciutat «territori català, lliure i sobirà».

Sense que la por el paralitzi

Puigdemont, però, no es va mostrar preocupat per les conseqüències que pugui tenir tot plegat. «Si deixéssim que la por ens paralitzi, mai progressaríem ni faríem res», va afirmar. Al contrari, va defensar un cop més la seva voluntat de diàleg -ha estat quatre anys i mig de govern en minoria- i va assegurar que està disposat a parlar fins i tot amb aquells que estan més allunyats del seu ideari polític.