El diputat de la CUP Benet Salellas creu que «no feia falta que dos diputats de la CUP dimitissin» com a condició a l'acord d'investidura amb Junts pel Sí i va qualificar el fet de «justícia primitiva», per compensar que Artur Mas no sigui finalment el president català. «Si aquesta era la condició per desencallar el procés i que tirés endavant, hi estem disposats», va assegurar Salellas.

«És una espècie de justícia primitiva, en la qual per un cap en volem dos», va assegurar el diputat de la CUP en referència a Mas i als dos diputats del seu partit que dimitiran, Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta, i que seran substituïts per dos nous cupaires. Salellas va assegurar que ni ell mateix «ni ningú de la CUP ho comparteix, però és el que se'ns va posar sobre la taula per part dels negociadors».

El diputat antisistema va assegurar que, malgrat les tensions durant la negociació amb Junts pel Sí, «el punt al qual hem arribat al final ha tingut un punt balsàmic» i va destacar que la seva formació va tenir «un to clar, tranquil, de conciliació» durant el ple d'investidura d'ahir.

Salellas també va revelar que durant les negociacions «es va plantejar que la CUP desaparegués i va estar a sobre de la taula que dos diputats s'incorporessin a Junts pel Sí i la resta dimitissin».

El diputat de la CUP també es va referir a la possibilitat que el president català electe, Carles Puigdemont, se sotmeti a una moció de confiança durant la legislatura, cosa que va reconèixer que no forma part de l'acord, encara que va assegurar que «seria un bon exercici democràtic que el reforçaria».

Salellas va fer aquestes declaracions després que la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, hagués assegurat que, durant les converses amb Junts pel Sí, algun dels negociadors d'aquesta última formació els va dir que «un cap israelià val més que deu de palestins». Anna Gabriel va explicar aquest episodi de les llargues negociacions portades a terme durant els últims tres mesos entre Jxsí i la CUP.

La portaveu del grup de la CUP no va aclarir a quin dels negociadors de Junts pel Sí se li pot atribuir la frase que «el cap d'un israelià val més que el de deu palestins», però sí que va recalcar que va ser pronunciada durant les converses.

Gabriel va afegir que la CUP no es va aixecar de la taula de negociació, malgrat considerar la citada afirmació molt ofensiva, i el va emmarcar en un dels moments de tensió produïts entre les dues formacions durant el període de negociació.

Segons aquesta mateixa portaveu cupaire, la CUP va demanar gravar les converses precisament perquè en quedés constància, una petició que finalment va ser desestimada pels negociadors de Junts pel Sí.

El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, renunciarà finalment a l'acta de diputat al Parlament, segons publiquen diversos mitjans. Qui va ser cap de llista el 27-S de l'esquerra anticapitalista es mantindrà per tant en la decisió que va anunciar l'endemà del 'no' definitiu de la CUP a la investidura d'Artur Mas. Formalment, Baños encara no ha entregat l'acta de diputat, segons fonts parlamentàries i de la CUP. Els darrers dies s'ha especulat sobre el seu retorn a les files de la CUP -aquest diumenge va participar al debat d'investidura-, arran també d'opinions en veu alta com les de Julià de Jòdar. Baños s'explicarà en una entrevista a TV3.

Fonts cupaires, asseguren que hi ha veus com la de Jòdar a favor que qui va ser cap de llista el 27-S no formalitzi la renúncia però que d'altres sectors hi són reticents. Aquest dilluns al matí, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va assegurar que si sol·licita la readmissió al grup, la CUP «ho posarà en consideració de la seva gent» com fan amb totes les decisions. El primer dels òrgans que ho debatrà serà el secretariat nacional de la CUP, que es reunia ahir al vespre i que té sobre la taula la situació de Baños al Parlament.

La CUP ja va anunciar qui són algunes de les persones que s'incorporaran al grup parlamentari. El relleu serien Mireia Boya per Lleida i Mireia Vehí i Joan Garriga per Barcelona. Queda pendent de tancar si Pilar Castillejo, que li pertocaria per llista el tercer escó, assumeix el càrrec.