El nou vicepresident del?Govern, Oriol Junqueras, va veure ahir «molt probable» que Lluís Salvadó sigui el nou secretari general d'Hisenda; Pere Aragonès, el d'Economia; Lluís Juncà, el cap de Gabinet; i Sergi Sol, el cap de Comunicació.

Salvadó és l'actual secretari general adjunt d'ERC amb experiència política: va ser delegat del?Govern a les Terres de l'Ebre fins al 2010, i regidor de la Ràpita per ERC. Aragonès, per la seva banda, és secretari de Política Econòmica i Coneixement d'ERC i diputat de Junts pel Sí.

Junqueras va reconèixer ahir que el nou executiu podria prorrogar definitivament els pressupostos de la Generalitat, que en l'actualitat es troben en situació de pròrroga tècnica.

«Ho sondejarem, ho valorarem i ho decidirem», va assegurar Junqueras, durant una entrevista concedida a Rac1. El dirigent d'ERC va assenyalar que el Govern té dues opcions: prorrogar definitivament els pressupostos, «amb els canvis que calguin de partides», o elaborar-ne uns de nous.

A l'hora de prendre aquesta decisió, Junqueras va assenyalar que serà «molt important» veure quin serà el paper de la CUP, clau per aconseguir l'estabilitat parlamentària. Junqueras es va mostrar més convençut que «hi ha marge per a la restricció de la despesa» i confiat que «serem capaços de restringir les àrees de despesa i de prioritzar-ne d'altres».

Negociació multilateral

El president d'ERC també va afirmar que la independència de Catalunya sorgirà d'una negociació multilateral amb el govern espanyol, les institucions internacionals i uns mercats que s'hauran de convèncer que seria la millor situació per al retorn del deute.

En una entrevista a l'emissora RAC1, el que serà responsable de l'àrea econòmica de la Generalitat es va proposar «convèncer els posseïdors de deute que és més fiable el retorn per part d'una Catalunya independent que d'una Catalunya que segueixi sent dependent d'un Regne d'Espanya que continua gestionant malament els recursos públics».

Al·ludint al procés sobiranista, Junqueras va dir que «aquesta partida no la juguem sols, hi ha altres jugadors, entre ells els mercats financers que tenen deute d'Espanya», als quals el polític català intentarà convèncer que «la societat catalana està en millors condicions de retornar aquest deute si és un estat independent que si no ho és».