La nova consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, confia a continuar la trajectòria de Neus Munté encara que sense retallades econòmiques, i instaurar una renda mínima per a tothom qui la necessiti.

Així ho va expressar durant l'acte de traspàs de la cartera de Benestar Social del Govern català, a la qual s'ha unit la de Treball, ja que Bassa considera que «la millor política social és la feina», segons va indicar.

Dolors Bassa, que durant l'acte de presa de possessió a la Generalitat portava a la seva jaqueta una xapa en contra de les retallades, va indicar que era una forma «simbòlica» d'expressar que, «a partir d'ara», espera no haver de retallar recursos econòmics en les àrees que depenen de la seva conselleria. Va reconèixer, això no obstant, que no podran aconseguir-ho «tot ara», ja que algunes prestacions, com les de dependència, depenen en part del Govern.

Va assegurar que li fa «molta il·lusió» assumir la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies i «continuar la trajectòria» de Munté, que, segons el seu parer, «ha fet una bona feina i ha tret pans de les pedres».

La nova responsable del departament més social del govern català va citar diverses vegades el pla de xoc d'emergència pactat amb la CUP, que es dirigirà als col·lectius més vulnerables i, pel que sembla, es podria incloure la renda mínima.

De la seva banda, Neus Munté no va estalviar elogis per a la seva successora, que també va estar en el sindicat UGT de Catalunya, igual que ella, i li va regalar un llibre amb la Declaració Universal dels Drets Humans. Munté va indicar que Bassa és una persona amb «una trajectòria prou sòlida» en l'àmbit social per realitzar «una molt bona feina», i que el que li tocarà a partir d'ara és «escoltar molt tothom» i lluitar contra les discriminacions.

Vila i la llibertat plena

El nou conseller de Cultura, Santi Vila, va asseverar, durant el traspàs de carteres amb el conseller sortint, Ferran Mascarell, que s'inicia una legislatura «especial, que ve marcada per l'objectiu polític d'aconseguir la llibertat política plena» de Catalunya.

Vila va mantenir «què millor conselleria que la de Cultura, absolutament compromesa a fer que els ciutadans siguin lliures, per fer aportacions rellevants en aquesta legislatura que comença».

També després d'afirmar que alguns dels càrrecs nomenats per Mascarell seguiran, va convidar el seu nou equip a ser «plenament conscients que el nostre principal objectiu és que els ciutadans puguin fer de la vida un art i no un ofici, i la cultura és el millor i principal instrument».

En el seu primer discurs com a conseller de Cultura, Vila va agrair la feina de Ferran Mascarell i el seu equip, de qui va destacar que ha procurat que el departament fos «obert», «plural» i «sense prejudicis», cosa que, segons la seva opinió, «s'ha notat i s'ha encomanat» a altres departaments. No va deixr passar tampoc que la passada legislatura es va veure marcada per la recessió, l'endeutament o les difícils relacions amb l'Estat.