El nou Govern de Carles Puigdemont (CDC), amb Oriol Junqueras (ERC) com a vicepresident, va iniciar ahir la seva singladura sobiranista amb la presa de possessió dels consellers en un acte solemne en què el president català els va demanar «lleialtat» a l'«encàrrec del poble» sense renunciar «a res».

«Sí, ho prometo», van dir un a un els nous consellers que van jurar el càrrec «d'acord amb la llei», al «servei de Catalunya» i amb «lleialtat» al president de català, en un acte solemne al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Finalitzat l'acte, el nou gabinet va posar per a la foto de família i va mantingut la seva primera reunió abans de fer el traspàs de carteres de cada departament.

Un executiu pactat entre CDC i ERC abans que l'exalcalde de Girona fos designat per ocupar la presidència i amb persones d'estricta confiança del qui inicialment havia de ser president, Artur Mas, entre elles el nou secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

El Govern, amb dues conselleries més que l'anterior, té com a figures destacades Oriol Junqueras com a vicepresident econòmic; Raül Romeva com a titular de la nova cartera d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència; i Neus Munté (CDC) com a consellera de Presidència i portaveu.

Un gabinet de tretze membres -sis dones i set homes- amb una mitjana d'edat de 44 anys, amb persones procedents dels dos principals partits independentistes: set consellers són de CDC i sis proposats per ERC. Després de la presa de possessió Puigdemont es va dirigir als consellers del govern netament independentista: «Estic segur que guardareu fins a l'últim segon la promesa de servei al país», els va dit.

«Us demano la lleialtat, us invito a fer tot el que calgui per explicar bé allò que fem, us invito que no renuncieu a res i que siguem fidels a aquella idea que vaig expressar en la meva presa de possessió, de fer les coses el màxim de bé, el màxim d'explicades i el màxim d'implicades possibles», va afirmar.

En al·lusió al procés sobiranista -l'objectiu és aconseguir la secessió en 18 mesos-, Puigdemont va sol·licitar al seu gabinet que en la seva activitat ordinària mantinguin «l'exigència amb l'encàrrec del poble», guardin el «respecte institucional» i es mantinguin al «servei de la democràcia de Catalunya». «Ho fareu bé, en seré testimoni i us ho podré agrair al final d'aquest projecte que ahir començava», va afegir.

En un acte amb la presència dels antics i els nous consellers i de l'expresident Artur Mas -que tindrà una oficina a la seu del Palau Robert, de la Generalitat-, Puigdemont va demanar al seu equip que actuï d'una manera «tan exemplar» com els membres de l'anterior executiu, als quals va donar unes «gràcies monumentals» per saber «aguantar el tipus» en uns temps «molt difícils».

La CUP va ser l'únic grup parlamentari que no va assistir a la presa de possessió dels nous consellers, un acte amb absència també de la majoria de líders de l'oposició, amb l'única excepció de Lluís Rabell (SíQueEsPot).