El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va destacar que no està previst que hi hagi una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) al Parlament en aquests divuit mesos, alhora que tampoc contempla que l'Estat suspengui l'autonomia. En una entrevista a TV3, Puigdemont va carregar contra el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per no haver-lo trucat encara. «Diu molt poc a favor del seu lideratge polític», va dir, així com també va criticar l'actitud del Rei.

El president de la Generalitat, que va assegurar que està net de corrupció i que no li trobaran cap irregularitat, va reconèixer que el pacte amb la CUP no inclou els pressupostos, i va obrir la porta a prorrogar-los. Pel que fa al seu futur, va donar a entendre que no es presentarà com a futur candidat a unes eleccions.

Puigdemont va afirmar que hi ha una majoria per «iniciar» el procés sobiranista, però no per a una declaració d'independència, alhora que va flexibilitzar el termini màxim de 18 mesos de l'actual legislatura, que preveu allargar si és necessari.

Termini flexible

El nou president de la Generalitat va destacar que el termini màxim de 18 mesos que preveu el full de ruta independentista de Junts pel Sí hauria de començar a partir de la constitució del Govern, i va avisar que podria variar en funció de com evolucioni el procés sobiranista.

«Si per fer les coses ben fetes arribem al mes 18 i ens falta un tros encara per fer-ho bé, no interrompré aquesta etapa», va afirmar Puigdemont, que va incidir en tot cas que la intenció és fer-ho en 18 mesos i «si pot ser una mica abans, millor». Preguntat per si en aquest any i mig hi haurà una declaració unilateral d'independència, l'exalcalde de Girona va afirmar que «no està previst».

En aquest sentit, va dir que el 47,8% de vots independentistes a les eleccions del 27-S permet «iniciar» el procés i conduir-lo fins a les eleccions constituents i el referèndum per ratificar la futura constitució catalana, com s'estipula en el full de ruta de JxSí.

L'objectiu, va dir, és implicar més ciutadans en el procés sobiranista, de manera que «gent que hauria votat "no" a la independència voti "sí" a una constitució catalana amb què es pot identificar més que amb l'espanyola», de manera que «un "sí" a la constitució seria un "sí" a la república catalana». En tot cas, Carles Puigdemont va prometre que el seu Govern farà els passos «amb seguretat jurídica i amb tota la legalitat possible».

El president català va assenyalar que no té «cap interès en què es trenquin els ponts» amb l'Estat, que han d'estar estesos fins i tot a l'escenari «més agut».

El president de la Generalitat va titllar de «fantasia» una reforma federal que satisfaci Catalunya i va dubtar que es pugui posar en marxa un referèndum des de l'Estat.

Puigdemont va assegurar que està «completament» net de corrupció i va destacar que les subvencions públiques que van rebre els seus projectes eren durant la seva etapa periodística, prèvia al seu salt a la política.