El conseller d'Interior, Jordi Jané, va afirmar que passades les festes nadalenques no hi ha «una amenaça concreta» de terrorisme a Catalunya, però va assenyalar que «no podem baixar la guàrdia» perquè l'amenaça és «global» i la situació, «de màxima alerta».

Jané va explicar que en la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista que ha presidit aquest divendres els comissaris han constatat que la major presència policial durant les festes, especialment a la via pública i a les andanes del metro, va anar acompanyada d'una «clara acceptació social» i va subratllar: «Hem de conviure amb l'amenaça, perquè hi és».

El conseller també va anunciar que dotaran de «més recursos» els serveis d'informació dels Mossos per a la lluita contra el terrorisme. Jané va remarcar que els Mossos d'Esquadra continuaran tenint «una presència activa i potenciada» tot i que, ha precisat, en aquesta segona quinzena de gener no existeixi «una amenaça concreta».

El conseller va recordar que van existir un «conjunt d'amenaces d'un possible gran atemptat en època nadalenca en l'escenari d'una gran ciutat europea i Barcelona ho és». Per això es va incrementar la visualització dels agents amb armes llargues als carrers i a les andanes i es va potenciar de manera «molt clara» la presència de proximitat dels Mossos.

La reunió d'ahir al Departament va ser la primera del 2016 del Gabinet de Coordinació Antiterrorista i la cinquena que presideix Jané. Hi van participar alts comandaments dels Mossos i els màxims responsables d'Interior. En una compareixença posterior, el conseller va recalcar que fa més d'un any de nivell d'alerta terrorista 4 en una escala sobre 5 i això, va assenyalar, és un «fet excepcional».

El nivell d'alerta va elevar-se a 4 després dels atemptats de Charlie Hebdo del 7 de gener del 2015 i, tot i que no va variar després de la matança múltiple també a París el 13 de novembre, aquella nit va trasbalsar de nou la seguretat internacional. Jané va valorar la reunió com a «molt documentada, operativa i fructífera».

Balanç i previsió

Els comandaments dels Mossos i els responsables d'Interior van fer balanç del darrer any pel que fa a l'activació del cos i del Pla Operatiu Específic (POE) en matèria antiterrorista i van examinar quines mesures han de continuar adoptant en els propers mesos.

El patrullatge en l'àmbit de la lluita antiterrorista s'incrementa del 23 al 32% en el darrer quadrimestre