El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, no va voler ahir «opinar sobre els moviments en algunes regions i províncies» de l'Estat, però va demanar «que Espanya estigui a l'alçada». «Si dono consells en públic mai no em fan cas», va ironitzar Juncker, preguntat sobre els problemes per formar un nou govern espanyol i per l'independentisme a Catalunya. «Voldria que Espanya es dotés el més ràpidament possible, perquè forma part de la zona euro, d'un govern estable», va reconèixer el democratacristià luxemburguès, tot i assegurar no voler «interferir en la composició» del nou executiu. acn/ddg brusel·les

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va garantir que el Govern estarà «molt vigilant» davant «totes i cadascuna» de les actuacions de la Generalitat i el parlament català i no deixarà passar-ne «ni una» que sigui il·legal, i per això estudia si la Conselleria d'Exteriors s'ajusta a la llei.

En roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va dir que el Govern està a l'espera de l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la fórmula utilitzada pel nou president català, Carles Puigdemont, a la seva presa de possessió.

A més, fonts del Govern van explicar que també estan a l'espera que es publiquin les competències concretes de cada conselleria per veure si la d'Exteriors, que dirigeix Raül Romeva, s'adapta al que estableix la legislació respecte les competències de les comunitats autònomes. Tot això, segons va especificar la vicepresidenta en la roda de premsa, s'analitza també tenint en compte la doctrina del Tribunal Constitucional (TC) del 1992.

«No deixarem passar una actuació que pugui ser contrària a la Constitució o a les lleis», va subratllar abans de recordar que hi ha una declaració d'independència del Parlament català que ha estat declarada nul·la pel TC, que no pot produir efectes i que es va traslladar particularment a diversos responsables polítics.

Sáenz de Santamaría, que va assenyalar que no hi ha hagut cap contacte oficial amb el nou Govern català, li va demanar que s'ajusti a la legalitat i que respecti la Constitució i la voluntat majoritària de la societat de Catalunya, en la mateixa línia del què va reclamar diumenge passat el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy.

I és que, segons el seu criteri, a més de no respectar la Constitució i de vulnerar les lleis, la Generalitat catalana ha generat una fractura molt greu a la societat catalana.

Preguntada per les informacions que assenyalen que Puigdemont va rebre subvencions per valor de 500.000 euros sent diputat, la vicepresidenta el va emplaçar a donar explicacions sobre l'assumpte. «Els ciutadans mereixen una explicació, sobretot en temps d'escassetat i dificultat econòmica, que la Generalitat les ha tingudes i de molt grosses», va postil·larper afegir que el Govern «ha col·laborat intensament» perquè es poguessin pagar els serveis públics, que cobressin els proveïdors o que s'abonessin les nòmines.

«Han d'explicar com en moments de dificultat s'han produït contractes d'aquesta naturalesa», va insistir. Va voler deixar clar que el Govern seguirà fent allò que ha fet tota la legislatura anterior, gràcies a la qual cosa, va afegir, «els catalans no s'han vist perjudicats del desastre de gestió del Govern d'Artur Mas».