Dos dels detinguts pel suposat arranjament de contractes per a l'extinció d'incendis que van ser arrestats dimecres passat i que havien passat avui a disposició judicial van ser posats en llibertat amb càrrecs i se'ls va retenir el passaport i prohibir sortir del territori nacional.

Després de prestar declaració davant la Policia a les dependències de Sagunt (València), tots dos van ser conduïts davant del jutge titular del jutjat d'Instrucció número 2 de Sagunt, que dirigeix la investigació.

Es tracta de l'exalt càrrec de la Generalitat valenciana Pedro Hidalgo i el comandament dels Bombers de la Generalitat Ramón Dinares, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Hidalgo, exdirector general d'Interior i exdirector general d'atenció a les persones amb discapacitat, està investigat (figura legal que substitueix al terme imputat en la nova legislació) per falsedat, prevaricació suborn i malversació, si bé es va negar a declarar, van informar les mateixes fonts.

De la seva banda, Ramón Dinarés, responsable d'àrea catalana en matèria de prevenció d'incendis, està investigat per suborn, malversació i negociació prohibida a funcionari. En aquesta mateixa causa es troba investigat l'exdelegat del Govern en la Comunitat Valenciana i exconseller del PP Serafín Castellano.

Els dos detinguts van arribar ahir al Jutjat d'Instrucció número 2 de Sagunt a les 11.30 hores en un vehicle del Cos Nacional de Policia i el primer a comparèixer davant del jutge ha estat l'alt càrrec de la Generalitat de Catalunya.

Una vintena de registres

L'operació policial en la que van ser arrestats va incloure la pràctica de 20 registres en empreses i habitatges. A més de la Comunitat Valenciana i Catalunya, l'operació (detencions i registres) es va desenvolupar de forma simultània a Andalusia, Balears, Extremadura, Madrid i Castella-la Manxa.

En aquesta última comunitat no es van practicar registres perquè en les diligències s'investiguen contractes de l'Administració amb empreses de la trama, cap de les quals té seu física en aquesta regió.

Fins a aquest moment hi ha més de 30 persones i 20 empreses investigades per arreglar, suposadament, concursos públics d'àmbit autonòmic, nacional i internacional (Itàlia i Portugal). La causa, que segueix secreta, està oberta per organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i negociació fraudulenta a funcionari públic.