El portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, va assegurar ahir que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir dijous en una entrevista a TVC i Catalunya Ràdio que no preveu una declaració unilateral d'independència (DUI), és perquè «té por de ser inhabilitat» per part del Tribunal Constitucional (TC) i que la seva carrera sigui «efímera». «No tenen prevista una declaració unilateral senzillament perquè és inconstitucional. Ja van fer una declaració (la del 9-N) que va ser tombada pel Tribunal Constitucional», va dir Hernando, que va destacar que «gràcies» a la reforma que va fer el PP el 2015 «ara el TC té competències per sancionar i establir fins i tot la inhabilitació de les persones que voten aquest tipus de qüestions i que incompleixen la Constitució».

En tot cas, segons Hernando, malgrat que Puigdemont «diu el que diu», en realitat «el que ha fet és nomenar un conseller d'afers exteriors» -en referència a Raül Romeva- quan les qüestions d'exteriors «depenen constitucionalment del Govern espanyol».

Per tant, segons el portaveu del PP, el nou govern de la Generalitat estaria vulnerant el sistema jurídic espanyol. «És un gravíssim error i tot apunta que el nou president de la Generalitat desgraciadament pretendrà seguir el mateix full de ruta que tenia l'anterior i que el va portar al seu desnonament polític».

En una entrevista a TVE, Hernando també va defensar la necessitat d'una gran coalició per formar govern a Espanya i va apuntar que la proposta de la reforma de la Constitució que el seu partit està disposat a explorar no ha de tenir en cap cas com a objectiu «satisfer els desitjos» dels independentistes.

La líder de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, va denunciar que Puigdemont «no vol fer un referèndum sobre la independència perquè sap que no tindria majoria» i va criticar que el vulgui substituir per un altre sobre una eventual constitució catalana.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va considerar que la «por» a unes noves eleccions ha portat al fet que s'hagi produït un pacte que «semblava impossible» entre JxS i la CUP, però «a un preu molt alt, un pacte inestable sustentat per un full de ruta impossible».

«Tenim nou president i nou govern, però amb el mateix programa. Un govern temporal per un màxim de 18 mesos, un govern precari i al servei del projecte independentista», va lamentar.