Ve Inés Arrimadas a Girona després d'uns dies moguts: a un debat d'investidura on se les va tenir amb Carles Puigdemont per una cita de Carles Rahola, va seguir una discussió pujada de to a RAC1, i en directe, per la paròdia que s'hi va fer d'ella tractant-la poc menys que de titella d'Albert Ribera.

Ha vingut a Girona perquè és la ciutat on Puigdemont va fer d'alcalde i així intuir cap on pot anar Catalunya?

La veritat és que la visita la tenia prevista d'abans que fos president. Però sempre m'agrada molt venir a Girona, li tinc molta estima. Tot i que reconec que no és una de les províncies en què més vots puguem treure (riu).

Potser les pistes les va treure del discurs d'investidura i de la primera entrevista que li van fer a TV3?

Del seu discurs no en vaig extreure pràcticament res, va ser un discurs molt continuista respecte d'Artur Mas, i en certa manera és lògic perquè tot va anar molt de pressa. Va donar més pistes en l'entrevista de l'altre dia a TV3. Per exemple, va donar pistes que hi ha molta incertesa, moltes coses que no tenen previstes, com per exemple això de la Hisenda catalana, que ningú acaba d'explicar com funcionarà, on pagaríem, què passaria amb els deutes, etc.

Què més destacaria d'aquella primera intervenció presidencial?

A més va reconèixer clarament que ells no volen ni referèndum ni res, en tot cas volen només el referèndum de la Constitució catalana, perquè saben que molta gent que votaria que no a la independència podria votar que sí a una constitució catalana que fos millor que la que tenim ara. Fins ara mai no ho havien deixat tan clar. Farien servir la consulta de la constitució de substitut d'un referèndum per a la independència. Ell mateix va dir que no tenen majoria per culminar el procés, i per això volen fer aquesta... substitució del referèndum.

Veu Carles Puigdemont un titella de l'anterior president, Artur Mas?

No sé si és o no un titella, però crec que en Mas l'ha triat perquè s'assembla molt a ell. Artur Mas ha triat el successor a la seva imatge i semblança. O sigui, en Puigdemont és una persona que pensa per si mateixa però ha estat triat perquè pot garantir la línia continuista.

Com interpreta que el Rei no s'hagi comunicat amb el president de la Generalitat?

No sé quins motius ha donat el Rei, si és que n'ha donat cap. Crec que tot podia haver seguit el seu curs normal, tot i que no és el primer cop que això succeeix. Hauríem de saber els motius pels quals el Rei no ho ha fet.

On serem d'aquí a 18 mesos?

Espero que estiguem en una situació de molta més certesa que l'actual, de molta més tranquil·litat, de molta més feina social. A Catalunya i a tot Espanya. Nosaltres estem preparats per a qualsevol cosa, la imatge que tenim de Catalunya d'aquí a 18 mesos té molt poc a veure amb la que en tenen els que ens governen ara mateix. Nosaltres treballarem perquè d'aquí a 18 mesos els catalans visquin millor; aquí, fent que el govern de la Generalitat prioritzi mesures de regeneració i de creació d'ocupació, i també a tot Espanya posant en marxa moltes reformes que fan falta.

Cap on es dirigeix políticament Catalunya en aquests moments?

El que s'està veient és que ?malau?radament cada cop hi ha més distància entre el Govern i la CUP amb la resta de l'oposició. I com més camí facin cap a la independència, més separació hi haurà al Parlament entre el Govern i els que li donen suport, i tota la resta, que evidentment no hi participem.

Però Junts pel Sí i la CUP tindran majoria.

Pensi una cosa molt important, que l'oposició en conjunt suma més vots que Junts pel Sí i la CUP. Si aquests dos grups voten que sí i guanyen una votació, en realitat hi haurà una majoria de catalans que haurà votat que no. Aquesta llei electoral que tenim fa que dos grups polítics tinguin més vots al Parlament tot i tenir menys votants.

Van ser uns resultats decebedors per al seu partit, els de les eleccions generals?

Va ser un resultat molt bo, el que ha fet Ciutadans no ho havia fet mai ningú en democràcia. Vam passar de cap diputat a 40, de zero vots a 3 milions, la meitat dels que va obtenir PP. Altre cop són coses de les lleis electorals.

Però les expectatives eren més altes.

Potser basant-se en algunes enquestes, alguns tenien l'esperança fins i tot de guanyar les eleccions, però els resultats van ser objectivament bons.

Tanmateix, el mateix Rivera va reconèixer errors en la campanya.

I tant, nosaltres hem fet autocrítica, una cosa no treu l'altra. Fins i tot amb resultats bons es pot ser honest amb un mateix i fer autocrítica. Som l'únic partit que ha convocat roda de premsa per fer aquesta autocrítica. Tots venim de l'empresa privada i estem acostumats a l'autocrítica. Això s'ha de fer també a la política.

Ara que són a Madrid: cal reformar la Constitució?

Per descomptat. Hi ha parts que es poden mantenir, no cal fer-ne una de nova. Però és evident que 35 anys després necessita una reforma. No pel text, sinó perquè Espanya necessita reformes i aquestes només es poden pro?duir reformant la Constitució. Per exemple, per despolititzar la justícia, per millorar el repartiment de competències entre Estat i les comunitats autònomes, per millorar el sistema de finançament d'aquestes comunitats autònomes i anar a un model federal com el d'Alemanya, que crec que seria molt més just... Tot això s'haurà de reflectir en la Constitució. És necessari reformar-la no com a objectiu sinó com a mitjà per aconseguir reformes al país. I una cosa ha de quedar clara: reformar la Constitució no és saltar-se-la a la torera, tot s'ha de fer seguint els procediments democràtics.

Ja que parlem de Madrid: li agradaria un pacte de Ciutadans amb PSOE i Podem per fer fora el PP del govern?

El pacte entre PSOE i Podem està condicionat a un tema que va contra el que nosaltres pensem, com és començar a fer referèndums d'independència per tot Espanya. Com que això no ho podem acceptar, no ens plantegem donar suport a un govern PSOE-Podem. Espanya no necessita referèndums d'independència sinó començar a treballar pels drets socials i laborals de la gent.

Què seria de CDC sense el pacte aconseguit a darrera hora amb la CUP?

Convergència té un problema intern molt greu. És un partit dividit. El procés independentista va dividir CiU, va dividir UDC i ha dividit CDC. A més, la cúpula convergent està tacada de corrupció. I per si no fos prou, no ha sabut regenerar-se de cara a la nova política. És un partit ara centrat en el tema de la independència però que no evoluciona. No ajuda gaire que ni el president Mas ni el president Puigdemont vulguin parlar de la corrupció que han tingut, fer una mica d'autocrítica. L'única raó per la qual Artur Mas ha fet un pas al costat i ha posat algú de la seva confiança és la por d'enfrontar-se a les urnes en una situació de descrèdit com aquesta que pateix CDC.

La va sorprendre aquell pacte amb la CUP?

Estava preparada per a qualsevol cosa, a Catalunya passen coses tan estranyes que no es podia descartar res. Però crec que l'escenari més lògic eren unes noves eleccions. Reconec que ja estàvem preparats per afrontar-les, ja havíem començat a pensar les llistes electorals.

Què li sembla definir el pacte com "un acord per rectificar el que no van donar les urnes"?

Una frase que mostra perfectament el concepte de democràcia que té qui la pronuncia. Estic segura que Artur Mas es penedeix d'haver-ho dit, però no és només una frase desafortunada sinó una declaració d'intencions. Per a mi les urnes només es poden corregir amb les urnes.