Els sindicats dels Mossos d'Esquadra han advertit avui que si el Govern es retira de processos judicials contra activistes, en virtut d'un eventual pacte de Jxsí amb la CUP, traspassarà una línia vermella en la qual haurà cedit a un xantatge polític amb la dignitat dels policies com a moneda de canvi.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha garantit avui la "predisposició" del Govern a retirar-se d'alguns processos judicials que afecten activistes, si bé fonts d'Interior consultades per Efe han negat l'existència d'un acord amb la CUP en aquest sentit.

Les mateixes fonts han aclarit que el Departament està analitzant des de l'arribada de Jordi Jané -al juny passat- tots els procediments judicials en els quals està immers.

Segons les fonts d'Interior, a l'hora de decidir si es retiren o no d'un procés judicial existeixen unes "línies vermelles" que no sobrepassaran en cap cas: que hi hagi algun mosso ferit, algun bé públic danyat o algun funcionari públic afectat.

Quan Jané, que és jurista, va arribar a Interior al juny passat -després que Unió abandonés l'executiu d'Artur Mas- va ordenar revisar tots els procediments en els quals estava implicat el Govern i ja va acordar -abans de la investidura de Carles Puigdemont- que es retirés de dos procediments contra vaguistes del 12M del 2012 i del 14N del 2012.

A més, també va revisar casos oberts com el d'Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga general de 14N del 2012, i va ordenar que la Generalitat la indemnitzés -abans que el cas arribi a judici- en reconèixer que les seves lesions es van produir en el marc d'una actuació policial.

Per contra, fonts de la CUP consultades per Efe han remarcat que a l'Assemblea de Sabadell (Vallès Occidental) -en la qual els detractors i els favorables a investir a Artur Mas van empatar a 1.515 vots- els representants de la formació anticapitalista a les taules de negociació van explicar que Jxsí els va assegurar que el Govern català estava disposat a retirar-se d'una sèrie de procediments oberts contra activistes.

Davant d'aquesta situació, Valentín Anadón, portaveu del sindicat SAP-UGT, majoritari dels Mossos d'Esquadra, ha demanat al conseller d'Interior que comparegui de forma urgent per detallar els caos concrets en els quals la Generalitat es podria retirar de les accions judicials contra activistes.

En declaracions a Efe, Anadón ha advertit que la retirada d'aquests procediments podria generar un "greuge comparatiu", ja que demostraria que "hi ha persones que estan per damunt de la llei".

Segons el seu parer, si el Govern es retira d'aquest tipus de casos, traspassarà una "línia vermella": "La Generalitat ha d'elegir entre si defensa la seva policia o si dóna suport als violents que diuen que pateixen persecució política per la seva actitud de dissidència i desobediència".

Per aquest motiu, Anadón ha exigit al Govern que aclareixi si existeix algun motiu tècnic a l'hora de retirar-se d'algun procediment o únicament respon a un "xantatge polític en el qual la moneda de canvi és la dignitat dels Mossos d'Esquadra".

De la seva banda, el portaveu de l'SPC, David Miquel, ha demanat al Govern que actuï amb la màxima transparència i detalli els casos concrets, ja que la intenció del seu sindicat és, si els terminis ho permeten, personar-se en els casos en què es retiri l'executiu català si hi ha algun agent dels Mossos d'Esquadra que resultés ferit en els incidents.

El portaveu de l'SME, Toni Castejón, ha demanat de la seva banda explicacions al Govern català sobre aquesta situació i ha censurat que la Generalitat estigui disposada a fer marxa enrere sobre una personació en un procés judicial que es va adoptar amb criteris de justícia.

"Costa d'entendre que, per un acord polític, es faci marxa enrere a la resolució que es va adoptar amb criteris de justícia", ha apuntat.