Els grups parlamentaris de Junts pel Sí (Jxsí) i la CUP van accedir ahir que la seva proposta de comissió del procés constituent a la cambra catalana sigui únicament d'estudi, en lloc de legislativa, i així incloure també Catalunya Sí que es pot i evitar el possible risc d'impugnació.

Els dos grups parlamentaris independentistes havien proposat una comissió legislativa al Parlament sobre la transició nacional i el procés constituent, que SíQueEsPot estava disposada a recolzar però només si era d'estudi, mentre que C's, PSC i PPC s'hi oposaven en tots els casos.

Finalment, Junts pel Sí i la CUP van acceptar el condicionant de Sí que es Pot i van accedir que només sigui d'estudi, segons han explicat fonts parlamentàries, que a més han precisat que el nom de la comissió es referirà únicament a "procés constituent", en lloc d'incorporar també el terme "transició nacional".

Una comissió a la qual s'oposen la resta de partits de l'oposició, entre els quals Ciutadans i PSC ja van avisar que no hi participaran, mentre que el PPC va assegurar que hi assistirà per "plantar cara".

Així, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va assegurar ahir que la seva formació no hi participarà perquè "no fa falta una comissió per saber com hem de saltar-nos les lleis, ni per estudiar-ho ni per legislar-ho", encara que en qualsevol cas el partit descarta impugnar-la.

Tampoc els socialistes tenen intenció d'assistir-hi, sigui quin sigui el caràcter de la comissió, ja que segons la portaveu del PSC, Esther Niubó, si fos de caràcter legislatiu "incompliria" la sentència del Constitucional (TC), mentre que una estudi "no té utilitat".

En canvi, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va deixar clar que el seu partit "no apretarà a córrer" si es crea la comissió "de la ruptura", sinó que hi acudirà "a plantar cara".

Reunions amb Puigdemont

Per altra banda, el número dos de C's a Catalunya també va confirmar que dijous de la setmana passada el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va trucar a Inés Arrimadas per buscar una data per a una reunió propera. També el líder del PSC, Miquel Iceta, preveu reunir-se amb el nou president català els pròxims dies, igualment una vegada s'hagi celebrat el ple del Parlament de demà.