El Carnaval de Sitges preveu fer un salt en el temps i recuperar l'essència de la festa, remuntant-se a la dècada dels 80. És el propòsit que s'ha fet la colla 'No K-Lia', organitzadors del personatge del Carnestoltes, que aquest dimecres han presentat el programa d'actes declarant-se uns "enamorats del 'fardo', de la sàtira".

La colla ha desvetllat pocs detalls més del Carnestoltes, que arribarà a Sitges el dijous 4 de febrer. En paral·lel, la comissió del Carnaval ha anunciat que ampliarà la capacitat de les graderies per a públic general estrenades l'any passat a les rues de diumenge i dimarts a la nit. Aquesta vegada preveuen acollir fins a 700 persones i estaran instal·lades just sota l'església de la Punta, "per donar-hi més esplendor", segons ha afirmat Carles Garcia, president de l'organització.

La colla organitzadora del personatge del Carnestoltes defineix el Carnaval d'aquest 2016 amb l'eslògan 'Tot torna', amb una clara voluntat de reivindicar la filosofia 'carnavalera' de fa tres dècades. Un exemple d'aquest retorn al passat és la recuperació del canal 'Telefot', que durant els anys 80 i 90 retransmetia per televisió les rues de la Disbauxa i Extermini aprofitant un buit legal en les telecomunicacions. Aquest any es tornaran a fer emissions a través de les xarxes socials.

Com serà la disfressa del grup, però, és una qüestió que es mantindrà secreta fins l'Arribo de Dijous gras al vespre, al Passeig de la Ribera a l'altura del carrer Bassa Rodona.D'altra banda, aquest dimecres al vespre també s'han conegut alguns detalls de la Reina del Carnaval de Sitges, organitzada aquest cop per la colla 'Bon Rotllo'. El grup ha anunciat que ambientarà la carrossa "en una novel·la de l'any 1912, submergida en un món de flors".

Marc Matíes, portaveu de la colla, ha assegurat, a més, que la Reina serà "extravagant, sensual i elegant". Aquest personatge també aterrarà a Sitges el dijous dia 4, amb un espectacle a La Fragata.

Seguretat i espectacle com a prioritats

A banda de les novetats que incorporen cada any el Carnestoltes i la Reina, el Carnaval de Sitges ha volgut incidir de nou en la seguretat. Per això, la comissió organitzadora ha modificat el tram inicial del recorregut de les rues de diumenge i dimarts, que deixaran de passar pels carrers Bonaire i Parellades, on es despertava molta expectació malgrat ser molt estrets.

El president de la Comissió del Carnaval, Carles Garcia, ha apuntat que "amb el canvi guanyem en seguretat i mobilitat", ja que es desfà el circuit tancat que hi havia fins ara i es permetrà una millor actuació dels cossos de seguretat en cas d'emergència.Aquesta mesura s'afegeix al desplegament d'agents privats de seguretat implantat fa dos anys, i a l'ús de portes de pas i emergència en les tanques que delimiten el recorregut.

"En el moment que movem mes 300.000 persones i traiem més de 3.000 balladors a les carrosses, la prioritat és la seguretat, perquè, si no, tindríem un problema", ha apuntat Garcia. En aquest sentit, ha afegit que la Comissió treballa "colze a colze per arribar a consensos i organitzar el millor Carnaval per a tots".El Carnaval de Sitges s'allargarà des del dijous 4 de febrer fins el dimecres dia 10, si bé els dies de màxima afluència de visitants seran el diumenge i dimarts a la nit.

En conjunt, es preveu un dispositiu de seguretat i emergències que mobilitzarà 1.100 efectius, entre Policia Local, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, Bombers, Creu Roja i el Servei d'Emergències Mèdiques. Al mateix temps, Renfe ampliarà les places de Rodalies i el transport d'autobús per carretera també oferirà més expedicions del que és habitual.Genís Hernández, autor del cartellEl cartell del Carnaval de Sitges 2016 el signa l'artista local Genís Hernández, mediàticament conegut per la seva faceta com a actor en diverses sèries de televisió, com 'Oh Europa!' i 'Oh Espanya!'. Hernández, que ha estat molt aclamat pel públic assistent a la presentació, ha assegurat que la imatge del cartell vol recollir l'essència de les cinc entitats organitzadores de les 50 carrosses, amb dos personatges que inclouen elements i detalls que les identifiquen a totes.