Les formacions Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot van aprovar ahir al Parlament la creació de la comissió d'estudi del Procés Constituent, amb els vots en contra de Ciutadans, PSC i PPC. Encara que inicialment havia de tenir rang legislatiu, Jxsí i la CUP van acceptar rebaixar la comissió a només d'estudi per comptar amb el suport de Sí que es Pot, eliminant a més el terme «Transició Nacional» del seu nom.

La comissió, segons el text aprovat pel ple de la cambra amb 80 vots a favor i 51 en contra, abordarà així el «caràcter i principis marc d'un procés constituent a Catalunya», a més de la «identificació de les reformes de canvi social, polític i nacional que han de configurar aquest procés». També s'analitzaran les diverses modalitats d'estructura d'estat i la seva expressió constitucional.

Estudi d'altres casos

De la mateixa manera, s'examinaran experiències comparades «de processos constituents» i «mecanismes d'implicació, protagonisme i participació ciutadana en el procés constituent». Durant el ple del Parlament, Marta Rovira (Jxsí) va assegurar que no es tracta d'una «marxa enrere» en el procés, sinó d'«obrir les portes perquè siguem molts més els que circulem pel camí d'apoderar la ciutadania per decidir a quin país volem viure».

Des de la CUP, Eulàlia Reguant va assegurar que la seva formació considera que la comissió havia de ser legislativa, però va comprendre la «necessitat de ser inclusius».

Joan Coscubiela (Sí que es Pot) va admetre que el seu grup ha «arriscat políticament que es facin lectures esbiaixades» d'una comissió que «no és per a la independència ni l'Estat federal», sinó que té «vocació d'espai de diàleg i trobada».

«Està plantejada des de la voluntat de diàleg i de buscar acords, i seria incomprensible que algú la matés abans que els fets demostrin el contrari», va afirmar el portaveu, que va fer una crida als «companys» del PSC que participin a la comissió i donin una «oportunitat al diàleg» pel qual «advoquen».

Crítiques de l'oposició

Però el PSC, que ja va anunciar que no participarà en la comissió, va deixar clar que «no comparteix» que hi hagi un mandat independentista del 27S ni que «la solució sigui una constitució catalana», va asseverar la socialista Eva Granados en argumentar el seu vot en contra. Una comissió a la qual Ciutadans sí que es planteja assistir de forma puntual, malgrat oposar-s'hi frontalment, ja que un procés així, segons va dir Carlos Carrizosa, «no té tota legitimitat», sobrepassa les competències estatutàries, és una «pèrdua de temps».

En canvi, Enric Millo (PPC) va recalcar que el seu grup assistirà a la «comissió de la ruptura», ja que encara que és «innecessària», un «frau antidemocràtic» i un «instrument per crear confrontació», els populars volen que s'hi «escolti la veu del 52% dels catalans».

El Parlament també va aprovar ahir més comissions: una contra la corrupció i una altra sobre polítiques industrials en el sector de l'automoció.