La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya va proposar a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que l'ocupació sigui la primera política social del desplegament del pla de xoc per abordar l'emergència social, en la primera reunió de les dues institucions. Segons va explicar el president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa, «moltes situacions de vulnerabilitat i exclusió no es produirien», tenint en compte que Espanya és un dels països amb més atur, ha recordat.

En aquest sentit, va celebrar que aquest nou departament integri afers socials i ocupació, ja que incorpora l'ocupació com un ?element troncal per elaborar i executar les polítiques socials.

Dins dels afers socials, tant Bassa com Illa van coincidir a prioritzar la garantia de rendes a persones i famílies que no tenen cap ingrés. Oriol Illa va recordar que a Catalunya hi havia 25.000 aturats de llarga durada el 2008 i aquesta xifra ha augmentat fins als 275.000 el 2015. Per aquest motiu, la consellera es va comprometre que «la renda mínima d'inserció sigui de nou un dret subjectiu per a les persones, sense condicionants» i va reiterar que per aconseguir-ho es necessiten uns nous pressupostos. «Mentre no tinguem un estat propi, les polítiques actives no depenen de nosaltres, sinó d'un altre estat, així que hem de redistribuir el que ens donen, som conscients que tenim molta feina per fer», va afirmar.

Pla de xoc, «prioritari»

Dolors Bassa va afirmar que el pla de xoc «és un tema prioritari i interdepartamental que no només implica Afers Socials», ja que, per exemple, «l'àmbit de l'habitatge es negocia des del departament d'Empresa amb les companyies energètiques, mentre que el departament de Governació s'ocupa dels habitatges socials».

La consellera va garantir que tots els departaments treballaran de forma coordinada per abordar les mesures socials proposades en el pla de xoc i ha recordat que tots els consellers són de Jxsí, de manera que «tenim una visió molt clara: els temes socials són prioritaris per a qualsevol dels departaments».